100x een schot in de roos

Nieuwe serie reisgidsen Lannoo houdt rekening met crisis

De zomer is ondanks de tussendoor vakanties dé tijd om eropuit te trekken. Daar heeft zelf de crisis geen vat op, al gaan mensen wat minder naar verre exotische streken. De Belgische uitgever Lannoo speelt daar goed op in met de leuke serie 100X reisgidsen voor met name vakantieplezier dichtbij.
To travel is to live’, stelt reisboekhandelaar Ankie Szlapka van Geografische Boekhandel Pied à Terre in Amsterdam terecht. ‘Hoewel wij er niet zo veel van merken, het is net zo druk als vorig jaar, kan het best dat men wat minder ver weg gaat. Slim van de Belgische uitgever om daar rekening mee te houden’.

Lang en kort
In de nieuwe 100X-serie zitten uitgaven zowel voor een lange als voor een korte vakantie dichtbij. Er zijn titels over België maar ook over Frankrijk, Italië en Spanje. In de gidsen staan vooral concrete tips zowel om te verblijven, te eten, te drinken als voor leuke uitstapjes.

Paar jaar vooruit
‘Met deze gidsen kun je dan ook een aantal jaren vooruit, want het zijn gewoon te veel tips voor één vakantie’, aldus Ankie Szlapka.

Italië: cultuursnuiven en smullen
Italiëgangers krijgen maar liefst twee keer 100 tips, gelijk verdeeld over Noord-Italië en Toscane. In het Noorden krijg je tips over de met cultuursteden bedekte Povlakte tot de witte Dolomietentoppen.

In de Toscanegids kom je te weten hoe je het wereldberoemde Uffizimuseum kunt bezoeken zonder overweldigd te raken en waar je het best de pecorinokaas en de lekkerste chianti kunt proeven.

Uiteraard is er ook een keur aan tips voor betaalbare B&B’s, agriturismo’s (op de boerderij), hotelletjes en bijzondere restaurants.

België: betaalbaar logeren….
In ‘Stijlvol logeren in België’ vind je zowel goed verborgen charmehotels als hippe B&B’s en het hoeft niet duur te zijn: onder de €75, zo belooft de ondertitel. Expert Edwin de Decker selecteerde de honderd topadressen, waaronder ook een schip, een heuse ranch en een watermolen.

Bij elke adres geeft hij drie toeristische tips. Zo kun je Luik ontdekken in de voetsporen van Simenon, de schepper van de onvergetelijke speurneus Maigret en in Brugge het frietmuseum bezoeken.

….en straffe Vlaamse café’s
Vlaanderen is met zijn ongeëvenaarde rijkdom aan bieren en cafécultuur niet alleen een mekka voor kroegtijgers. Wat te denken van een echt trappistbier in een klooster waar je in een stemmige gelagzaal bediend wordt door monniken? En een café met een spookachtige interieur van spinnenwebben en doodskisten? Je leest ook wat de bierspecialiteiten zijn van elk café en hoe je daarna kan ontnuchteren op een wandel- of fietstocht in de omgeving.

Frankrijk: charmante adresssen…..
Dé chambre d’hôte specialiste van Frankriijk, Marie-Dominique Perrin, maakte een ware tour de France voor het selecteren van de 100 leukste adressen. Het resultaat is een mix van stijlvolle boutique hotels en knusse B&B’s. Ze beoordeelde de overnachtingspaleisjes op kwaliteit en gastvrijheid èn een overnachting mocht niet meer kosten dan €75.

engeland bnn eddyzoey 69573 816507….en verrassende Provence
Met de gids van de Provence-Côte’d Azur vind je moeiteloos de stille stranden van de Côte d’Ázur: ja die zijn er nog. Je komt ook op plaatsen waar van Gogh inspiratie opdeed en vindt het èchte Nice. Daarnaast zijn er legio tips voor sfeervolle hotels en leuke restaurants. Cathelijne van Vliet, woonachtig in Nice, is je reisgids.

Spanje: Andalusië, buiten de gebaande paden
In 100 x Andalusië krijg je tips die verder gaan dan de stranden van de Costa del Sol en het fraaie maar overbekende Alhambra. Zo tonen Malaguenos hun favoriete tapabars en maak je kennis met de Vlaamse wortels van de sherrystad Jerez. De kersjes op de taart zijn de tips voor aparte verblijfplaatsen zoals een sinasappelfinca en een stadspaleis in Cordoba.

Albanië: de grote onbekende
Albanië is het laatste stukje onbekend Mediterraan Europa. Nadat de communistische machthebbers het decennia lang afsloten van de rest van Europa en daarna chaos heerste, staat het nu op de drempel om ontdekt te worden.

De Albanese schatkamer is rijk gevuld: uitgestrekte natuurgebieden, archeologische opgravingen die niet onder doen voor de Griekse toppers, middeleeuwse steden en kilometers ongerepte Adriatische kust. En massatoerisme is er nog niet. Wie daarover meer wil weten kan terecht in de Dominicusgids, van Albaniëkenner Hans van de Been.