Bestemmingen aan de rand van de kaart

Ruige bestemmingen die de reispapillen prikkelen

Bestemmingen aan de rand van de kaart: fantasie èn werkelijkheid
Afgelegen gebieden met een ruige natuur en een bar klimaat hebben vooral op de Britse en Ierse eilanden schrijvers aangetrokken en geïnspireerd. Het resulteert in reisgidsen, reisverhalen, bespiegelingen en het scheppen van een fantasiewereld en alles daartussen. Volgens reisboekhandelaar Barend Schulenklopper hebben deze boeken een hoge leesbaarheid gemeen en prikkelen ze de “reispapillen”.
In het najaar is het wat rustiger in de reisboekhandel. De meeste klanten willen dan niet zozeer een reisgids met praktische tips, maar zoeken een leesboek over het gebied waar ze geweest zijn of dat inspiratie biedt voor een volgende reis, zo vertelt Barend in zijn knusse zaak in Deventer, die past in een tekening van Anton Pieck. Hier komen zijn drie boekentips.Eenzame eilanden als koninkrijk
Marco Daane verhaalt in “Een eigen koninkrijk” over zes rotsige eilanden aan de rand van de kaart van Schotland, Wales en Bretagne.

Daar volgt hij zes schrijvers en hun leven aan de ruige, dunbevolkte kusten met een onstuimig klimaat. Zo maakt de lezer kennis met onheilsprofeet George Orwell, die uitweek naar Jura aan de Schotse westkust.

De lezer maakt ook kennis met de visionaire dichter Edward Muir, die van Wyrd, het Orcadische eiland van zijn jeugd werd afgesneden.

Op zoek naar laatste wildernis
Robert Macfarlane beschrijft de resultaten van zijn speurtocht en gaat terug naar de natuur in haar puurste vorm. Zijn ervaringen monden uit in een ode aan de oernatuur met daarnaast aandacht voor de geschiedenis van het landschap.

Hij zoekt en vindt: in Ierland in de Burren en bij de berg Bin Chuanna, in Schotland onder andere bij Coruisk en Strathnover en in Engeland bij Ynus Entli. Het zijn inderdaad namen die zo in een fantasieverhaal kunnen opduiken. “Eigenlijk heb je er een atlas bij nodig” zegt Barend, en met een knipoog, “en daar voorzien we graag in”.

In de voetsporen van Bommel
Een dramatisch landschap en een volkscultuur die doordrenkt is met magie inspireert schrijvers, zeker van fantasieverhalen met een eigen wereld.

Ierland
Zo wordt algemeen verondersteld dat Marten Toonder, geestelijk vader van Bommel en Tom Poes, dáárom naar Ierland ging.

Zwarte Bergen
Liggen daar de Zwarte Bergen en kunnen we daar Joost ontmoeten die in de supermarkt van kruidenier Grootgrut in Rommeldam boodschappen doet voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd? Trekt Bommel daar zijn karakteristieke, geruite jas uit om van de zon te genieten aan de Vergeten kust?

Ultieme reisgids
Bommelkenner bij uitstek Jenno Witsen ploos alle Bommelverhalen uit en schreef de ultieme Bommelreisgids. De 25 kaarten en 15 wandelingen getuigen van een groot denkraam, het blijft zeker niet bij vage veronderstellingen… .

Noordzee over…
Volgende zomer de Noordzee over dan maar of al in de herfst? Want zeg nu zelf: deze landschappen komen toch het best tot hun recht bij storm, mist en regen?!

Boeken te koop bij de reisboekhandel.