Cees Nooteboom wint Bob den Uyl prijs

Nieuwe generatie verliest van de grote meester

Dinsdag 19 april 2011

Tegen de achtergrond van de goed gevulde boekenkasten van reisboekhandel Pied a terre in Amsterdam werd vandaag dan eindelijk bekend wie de Bob Den Uyl prijs heeft gewonnen.

Voor de verandering waren alle genomineerden aanwezig (op Kees Broere na, die in Afrika was) Er ontspon zich een levendige panel discussie.

Om de uitreiking nóg wat meer allure te geven had  de VPRO Redmond O Hanlon er nog bij de haren bijgesleept (zo te zien ook letterlijk)  die de gesprekken met zijn mooie diepe stem en met zijn echte Britse Engels de obligate vragen van smeuïge antwoorden voorzag. Het doel van reizen is om ergens te zijn waar niets meer is zoals je het gewend bent. Dat je niet weet wat daar over de rivier vliegt. Is het een vogel? Een hele grote vlinder? Of een vleermuis?

Cees Nooteboom was echt wel in zijn nopjes met de mooie prijs (die hij nog niet had) Toen hem werd gevraagd wat hij met het prijzengeld ging doen, zei hij ‘ik ga eerst hier eens lekker een paar reisboeken kopen’.

De andere genomineerden waren niet zo heel erg teleurgesteld. De grote Cees, die het genre zo’n beetje uit heeft gevonden en nu 78 jaar is gunden ze van harte de eer. De andere genomineerden zijn dan ook stuk voor stuk nog jong en ze zullen zeker voor een herkansing gaan met meer mooie reisverhalen. We kunnen bijna niet wachten.

 

Hier wat foto’s van de prijsuitreiking bij Pied a Terre.

 

Cees en Redmond hebben iets 'bij te leggen'

Cees en Redmond hebben iets ‘bij te leggen’

 

Jaap Scholten is nu bezig aan een roman

Jaap Scholten is nu bezig aan een roman

 

 

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan willen kijken hoe de dictaturen van nu er over vijf jaar voorstaan.

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan willen kijken hoe de dictaturen van nu er over vijf jaar voorstaan.

 

Ann De Craemer heeft niet zozeer zelf geleden op reis, maar het leed en de weggeslagen hoop in Iran blijven haar bezig houden

Ann De Craemer heeft niet zozeer zelf geleden op reis, maar het leed en de weggeslagen hoop in Iran blijven haar bezig houden

 

Bernice Notenboom, Nasja Berg reisboekhandel Stanley & Livingstone, Cees Nooteboom, Ank Szlapka Reisboekhandel Pied a Terre

 

 

Schrijfster en avonturierster Bernice Notenboom, Nasja Berg van reisboekhandel Stanley & Livingstone, Cees Nooteboom, Ank Szlapka Reisboekhandel Pied a Terre.  Cees ‘op een proustiaanse vraag moest ik in Duitsland eens antwoorden wie mijn helden waren.  Mijn antwoord was: Vrouwen die een boekhandel draaien’ Hier staat Cees Nooteboom dus tussen twee van zijn helden en een bijna naamgenoot die inmiddels in Amerika woont en ook altijd erg moet lachen om de manier waarop de Engelsen worstelen met de naam Nooteboom.

 

 

Hier de schrijvers en boeken die genomineerd waren. Een mooie oogst.

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan – De grote dictatortour 

Kees Broere – Van Accra naar Amsterdam

Ann De Craemer – Duizend-en-één-dromen

Cees Nooteboom – Scheepsjournaal

Bernice Notenboom – Tegenpolen

Jaap Scholten – Kameraad Baron