De mooiste wandelingen

Nederland is een geweldig land om te wandelen, met alle variatie die een vlak land maar kan hebben, maar voor bergwandelen moet je toch echt naar het buitenland? ‘Welnee’ zegt Barend Schulenklopper met een brede glimlach, terwijl hij de gids ‘De mooiste bergwandelingen van Nederland’ toont van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Nederland is een vlak land met een enorme landschappelijke variatie:

  • bos;
  • duin;
  • strand;
  • heide;
  • moeras;
  • rivieren;
  • en zelfs hier en daar een hobbel.

En omdat ons land zo overzichtelijk is kun je al deze landschappen op één dag tegenkomen. Wandelen is populairder dan ooit en dan niet alleen voor het zondagmiddagommetje. Veel mensen zoeken voor een dagwandeling een mooie route uit en dat hoeft niet meteen naast de deur te zijn.

Voor een korte vakantie is de aanwezigheid van een aantrekkelijk natuurgebied waar je goed kunt wandelen vaak een belangrijke factor. Zelfs het kilometervreten van bed & breakfast naar bed & breakfast of hotel, met een flinke rugzak op, is in trek.

De mooiste wandelingen

Kwamen de mensen tot voorkort vooral naar de reisboekhandel voor een reisgids en een kaart voor een buitenlandse vakantie, tegenwoordig lopen ze het hele jaar door binnen voor wandelgidsen en –kaarten van Nederland, aldus Barend Schulenklopper van de gespecialiseerde reisboekhandel de Wandelwinkel in Deventer.

Er is een ruime keuze voor alle soorten wandelingen. Zo zijn er maar liefst vier gidsen met de claim: de mooiste wandelingen van Nederland.

Kosmos’ Wat en & Hoe en Capitool hebben beide een losbladig systeem waar je de kaart voor de gekozen wandeling uit kunt halen; de rest van de map kan thuis blijven.

De ANWB mengt zich in de strijd met twee boekjes met elk 25 wandelingen. Ze richt zich met de keuze van losloopgebieden nadrukkelijk op de hondenbezitter.

Tot slot vindt de wandelaar die op zoek is naar de mooiste wandelingen inspiratie in het goede maar beperkte overzicht in de twee delen van de Wandelwijzer, samengesteld door Op Lemen Voeten in samenwerking met de Vereniging voor Natuurmonumenten: deel 1 van Schiermonnikoog tot de Mokerheide en deel 2 van Goeree tot Stramproy.