Duitsland in opkomst als fietsland

Fietroute netwerk in Duitsland groeit iedere dag…….

Wie in de reisboekhandels van Nederland vraagt wat dit jaar de topper was, krijgt als antwoord Duitsland. ‘Tien jaar geleden gingen de gidsen en kaarten van Duitsland maar mondjesmaat, maar nu zijn ze niet aan te slepen. En dat komt niet alleen doordat de grijze golf groter en actiever is geworden’, luidt de verklaring.
Meer dan ooit is Duitsland in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Na Frankrijk staat het stevig op de tweede plaats. Ons buurland heeft het wat saaie imago van zich afgeschud dankzij hippe steden, goede restaurants waar je ook wat anders kunt eten dan “vom schwein”, eigentijdse hotels èn …steeds betere fietsvoorzieningen. Want ook de actieve vakantieganger heeft Duitsland ontdekt.
Fietsvakantie
Duitsland is een goede keuze voor een fietsvakantie en het is vlakbij. Toeval of niet, vrijwel tegelijk met de successen van de Duitse wielrenners stapten steeds meer oosterburen ook zelf op de fiets. Het gevolg was dat fietsen er steeds leuker werd.Dankzij steeds meer uitgezette en bewegwijzerde routes over rustige weggetjes door aantrekkelijke landschappen, fietsvriendelijke hotels, campings en “Zimmer” en fietsarrangementen met bagagevervoer is het zelfs een echt fietsvakantieland geworden.

Heuvelachtig
Hoewel Duitsland voor een flink deel heuvelachtig is, zijn er volop routes die de gemakkelijkste weg kiezen en klimmetjes vermijden en dus ook geschikt voor de minder sportieve fietser. En er zijn volop, met Duitse degelijkheid gemaakte, routegidsen en kaarten, die ervoor zorgen dat je de weg niet kwijt raakt, over mooie wegen en paden toert, langs leuke terrasjes komt en uiteindeljk belandt bij een gezellig logeeradres.

Romeinen en kastelen
Leon Receveur van Reisboekhandel de Noorderzon in Arnhem adviseert in de eerste plaats de ‘Römerroute’, de Romeinse route, van Xanten, net over de grens bij Nijmegen, naar Detmold in het Teutoburgerwoud.Al peddelend langs onder andere de Niederrhein en de Lippe kom je langs resten van de Romeinse aanwezigheid van 2000 jaar her, maar ook langs andere historische bezienswaardigheden. Hoewel de route goed bewegwijzerd, is het gelijknamige deel in de serie fietsgidsen, in spiraalband, van uitgeverij BVA tijdens de tocht onmisbaar.

Kastelenroute
Iets noordelijker voert de kastelenroute ‘100 Schlösser’ door het zachtglooiende Münsterland, dat grenst aan onze Achterhoek. Ook hiervan is een fietsgids uit de serie van BVG. Andere routes, net over de grens in het Teutoburgerwoud, Münsterland en de Eifel staan gebundeld in de gids ‘Fietsen bij de Buren’ van Bert Sitters.

Bodenseeradweg
Bekend en populair is de Bodenseeradweg: je fietst om het Bodenmeer heen door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het is wel een stuk verder dan de Eifel of Münsterland, maar de fietsvoorzieningen zijn er prima, het landschap prachtig en er zijn legio bezienswaardigheden.

Meerdaags
Voor het uitstippelen van een meerdaagse route inclusief de fietsvriendelijk overnachtingsadressen kun je bij de gespecialiseerde reisboekhandel terecht voor een onuitputtelijk aanbod aan fietskaarten van Duitsland. Hierop zijn alle fietsroutes ingetekend, inclusief de tussenverbindingen.

Voor overnachtingsadressen biedt de “Bett & Bike Führer Deutschland’ van Bikeline uitkomst. Handig zijn ook de blauwe Bikeline-fietsroute boekjes van uitgeverij Esterbauer met gedetailleerde routekaarten, complete routebeschrijvingen, bezienswaardigheden, overnachtingsadressen en praktische tips voor onderweg. Deze passen perfect in de stuurtas.

Ze zijn er bijvoorbeeld voor de route langs de oude Duits-Duitse grens met de DDR en de Oranjeroute van Nassau naar Bad Arolsen, maar ook de bekende Donau fietsroute en de Rhein-Radweg zijn in deze serie beschreven.

Reisverhaal
Tot slot geeft Leon ook een reisverhaal tip om lekker te lezen:”In ‘Duitsland een reis’ vertelt Wolfgang Büscher over zijn 3500 kilometer lange reis langs de Duitse grens. De ene keer met de bus de andere keer te voet dan weer liftend komt hij in uithoeken zoals Helgoland en Peenemünde. Vooral dankzij de beschrijvingen van ontmoetingen met zonderlinge landgenoten leest het als een trein. Kortom een prima boek om mee te nemen op een Duitse fietsvakantie!”