Eindeloos fietsplezier op de Europese fietsroutes

Aantal kilometers routenetwerk wordt steeds groter

Fietsen staat in heel Europa op de kaart. Dankzij organisaties als Europafietsers zijn indrukwekkende Europese routenetwerken ontstaan met vele duizenden kilometers fietsplezier. De routes zijn niet gemarkeerd, maar staan ingetekend op kaartjes in de routegidsen die bij de reisboekhandels te koop zijn.

100515_fietsen_groenevalleien Route.jpg
Omslag van de Groene Valleien route, waarvan de routegids is vernieuwd 

‘Eerst waren er alleen een paar zogenoemde lijntochten de grens over: van A naar B en maar in één richting beschreven. Nu zijn er tal van routes die je beide kanten op kunt rijden. En daarnaast wordt er hard gewerkt aan dwarsverbindingen om zodoende ook rondtochten binnen het fietsnetwerk te kunnen maken.’Geslaagd voorbeeld
Fietsenthousiast en reisboekhandelaar Klaas Zandvliet van de gelijknamige reisboekhandel in Leiden is heel tevreden met die ontwikkeling. De Groene Valleienroute vindt hij een geslaagd voorbeeld van zo’n fietsroutenetwerk.

Aansluiting
De nog jonge route verbindt de kustroute (LF1) langs de Waddenzee en de Noordzee met als eindpunt Boulogne -sur-Mer en onderdeel van de Internationale Noordzeeroute, met het Moezelgebied in Duitsland. De pas vernieuwde routegids van de Groene Valleien biedt bovendien aansluiting op zes andere routes, de zogenoemde dwarsspaken door België heen.

100515_fietsen_hallwag_frankrijk.jpgMini-tochten
Zo kun je bijvoorbeeld langs de Schelde naar Gent met aansluiting op de Vlaanderenroute of over de bewegwijzerde Ravel -2 langs de Maas, Namen en bierdorp Hoegaarden naar de LF-2, de stedenroute.

Op deze manier kun je zelf mini-tochten uitstippelen binnen het netwerk van een kleine week tot twee weken. Sluis en Roermond zijn daarbij de ankerpunten in Nederland.

Onmisbare routegids en kaart
De Groene Valleienroute is uitgegeven door Pirola in een stevige ringband. Naast de duidelijke routebeschrijving is er informatie over onderdak en zijn er kaartfragmenten met de daarop ingetekende route.

Ongekend veel detail
Als overzichtskaart vindt Klaas de Hallwag Noord-Frankrijk (foto) de beste keuze: schaal 1:600.000. De reden daarvoor is dat de kaartopmaak  ondanks de wat grove schaal ongekend veel detail biedt wat de  plaatsnamen betreft, wat voor fietsers erg handig is. Verder zijn de spoorlijnen en stations duidelijk zichtbaar ingetekend, handig als de fietstocht iets bijgesteld moet worden.