Exotisch en ver is populair

Reisboekhandel merkt de grote trek naar verre landen

Verre reizen zijn in. Dat wijzen de statistieken over vakantiegedrag uit. Steeds meer mensen checken in voor een vakantie naar Vietnam, Cuba, Australië of Chili, landen waar tot voorkort maar een enkeling heen ging. En dat merken de reisboekhandels in ons land.
AfbeeldingMet een verhaal over een reis naar een verre bestemming steel je niet langer de show op een verjaardagsfeestje of het moet wel heel exotisch zijn zoals een reis naar de Zuidpool, Bhutan in de Himalaya of de Okavongodelta in Botswana. Thailand, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten baren nog amper opzien, wie is er nog niet geweest?

Meer ver dan Spanje
Volgens de cijfers van 2006 gaan nu meer mensen op een verre reis buiten Europa dan naar Spanje en hun aantal stijgt gestaag. Zo bleek van de bezoekers op de Vakantiebeurs in Utrecht begin januari maar liefst 49 procent van plan te zijn de langste vakantie buiten Europa door te brengen.

Verre Oosten
Het Verre Oosten bleek overall favoriet, nog voor de “eeuwige” nummer één Frankrijk. Daarna volgen op korte afstand Afrika, en ex aequo met landen als Italië en Griekenland: Noord-Amerika, Australië/Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika.

Laatste dagen Fidel of zwoele sfeer?
Dat is ook in de reisboekhandels goed te merken, constateert Thijs Buiting van reisboekwinkel de Zwerver in Groningen en voorzitter van de Vereniging van Reisboekhandels in Nederland.

“Van de verre bestemmingen deed bijvoorbeeld Cuba het de afgelopen maanden erg goed. Is het omdat Cuba als een van de weinige Caribische eilanden ook genoeg te bieden heeft voor een interessante rondreis en het de laatste dagen zijn van Fidel Castro, gaan de meesten voor de comfortabele all-inclusive resorts aan de hagelwitte stranden met palmbomen, de Cubaanse muziek en de zwoele sfeer of is het een combinatie?’, vraagt Buiting zich af.

Feit is in ieder geval, dat zowel de beknopte Nelles gids als de Lonely Planet en de Insight Guide, waarmee meer avontuurlijk ingestelde reizigers op pad gaan, de laatste tijd weer opvallend goed lopen.

Suriname meer in trek
Daarnaast merken de reisboekhandels ook een grotere belangstelling voor Suriname, mede dankzij de nieuwe vluchten van Martinair maar deze bestemming. ‘Vooralsnog is er maar één gids die de zelfstandige reiziger echt op weg helpt: de Wereldwijzer Suriname van Elmar, met zowel uitvoerige aandacht voor de geschiedenis, de vele bevolkingsroepen en de rijkdom aan planten- en dieren als praktische informatie over onderdak, restaurants en excursies’, vindt Buiting.

Reisverhalen
Om in de sfeer te komen en het land alvast te leren kennen zijn recent trouwens ook erg leuke reisverhalen verschenen, zoals ‘’De groeten aan de Koningin” van Karin Anema en “Witboi” van Dylan van Eijkeren.”

Europa niet ‘uit’
Een en ander betekent niet, dat de gidsen voor Europa voor het merendeel in de ramsj verdwijnen. Er verschijnen meer gidsen over en er is meer vraag naar de minder bekende landen in Oost-Europa zoals de Baltische Staten. De ondernemende reiziger vraagt ook naar gidsen van andere voormalige Sovjetstaten zoals de Oekraїne en Georgië.

Verschuiving
Verder is er bij de traditionele vakantielanden een verschuiving naar gidsen met een bepaald thema, accommodatie- en wandel- en fietsgidsen. Stedengidsen met veel tips voor leuke hotels, sfeervolle restaurants en stadswandelingen zoals Deltas Merian Live, 100% van Mo Media en Capitool blijven onveranderd in trek, ook voor minder bekende steden zoals Stockholm en München.

Assortiment
Thijs Buiting:”Dankzij het grote assortiment is de reisboekhandel bij uitstek de plek waar de reiziger bruikbare gidsen en kaarten vindt van onbekende en minder gangbare vakantiebestemmingen”.