Expositie ‘Atlas Maior’ bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam

‘Atlas hoort ook in de tijd van Google Earth nog steeds bij reizen’

‘Atlas hoort ook in de tijd van Google Earth nog steeds bij reizen’
Expositie ‘Atlas Maior’ bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam
‘Atlassen staan voor reizen. Dat was zo toen de eerste verschenen in de zestiende en zeventiende eeuw en dat is nog steeds zo in de tijd van Google Earth’. Dat zegt Ankie Szlapka van Geografische Boekhandel Pied à Terre naar aanleiding van de tentoonstelling Atlas Maior, deze week in Amsterdam. ‘En dat vinden veel klanten ook, atlassen horen bij reizen’.

In de zestiende en zeventiende eeuw verschenen de eerste atlassen, vooral dankzij de ontdekkingsreizen van in eerste instantie de Portugese en Spaanse zeevaarders.

Geld en kennis
Ook de Hollanders spraken een woordje mee, niet in de laatste plaats gestimuleerd en uitgerust door handelaren van de VOC.  Nieuwe, kortere zeeroutes en producten leverden immers veel geld op. En nieuwe geografische kennis, waarmee de wereld steeds groter werd en het wereldbeeld steeds preciezer.

Van alle tijden
‘Veel mensen denken dat reizen vooral iets van nu is, maar het is er altijd geweest, kijk maar naar de eerste kaarten en atlassen’,  verhaalt Ankie enthousiast.

Fantasie
Bij het tekenen van de kaarten kreeg ook de fantasie de ruimte: de kaarten werden verlevendigd met fraaie tekeningen van enorme zeedieren, schepen en bijvoorbeeld de zeegod Neptunus. Eigenlijk zijn het ware kunstwerken. Als zodanig sieren replica’s van deze kaarten menige wand.

De wereld van Blaeu
Bij de ontwikkeling en de verspreiding van een steeds exacter beeld van de wereld die steeds groter werd, speelde de Amsterdamse cartografie een hoofdrol.

De Atlas Maior van Blaeu is een hoogtepunt met bijna 600 kaarten in negen tot twaalf delen. Een origineel exemplaar in de zogenoemde zeventiende-eeuwse Blaeu is te zien is op de tentoonstelling Atlas Maior.

Baanbrekend
Tot en met 23 november wordt elke dag  een nieuwe kaart opengeslagen. Behalve de Atlas Maior zijn ook originele exemplaren te zien van andere baanbrekende atlassen zoals de Theatrum Orbis Terrarum (Wereldtheater) van Abraham Ortelius, de eerste duidelijke atlas.

UvA Bijzonder Collecties
De expositie wordt gehouden bij Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam, 020 525 73 00. De atlassen blijven in de toekomst te zien op hetzelfde adres in de Kaartenzaal van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam UvA-Bijzondere Collecties.

Wie er niet heen kan of  thuis de atlas rustig wil kunnen doorbladeren, kan bij de reisboekhandel terecht voor een betaalbaar exemplaar voor de eigen boekenkast.