Fietsen langs het ijzeren gordijn

Monument in wording.

In november 2009 is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel.. Vooral dankzij Europarlementariër Michael Cramer kan deze voormalige scheidslijn tussen Oost en West op de fiets gevolgd worden via de Mauer Radweg. Daarover en over een nieuw, soortgelijk, project komt Cramer dit weekend vertellen op de Fiets en Wandelbeurs.
Luchtfoto van de brug van Glienicke bij Berlijn, destijds één van de belangrijke punten in de grens tussen Oost en West.

Vlak na de ‘Wende’ wilde Berlijn de sporen van de deling zo snel mogelijk uitwissen. Inmiddels groeit het besef dat de voormalige grens symbool staat voor een belangrijke periode van de Duitse geschiedenis. Met de fietsroute ‘Mauerradweg’ creëerde Michael Cramer een bijzonder
monument.Initiatief
De komst van Michael Cramer (foto) belooft een van de hoogtepunten op de Fiets & Wandelbeurs te worden. Op zijn initiatief werd de afgelopen jaren de Mauerradweg aangelegd, de 160 kilometer lange fietsroute om het voormalige West-Berlijn heen.

Monument
Behalve een fietspad langs prachtige stukken stad en natuur is de route ook een bijzonder historisch monument voor de bewogen geschiedenis van de ooit gedeelde stad.

IJzeren Gordijn
Om de herinnering aan de Muur niet allen in Berlijn, maar ook ver daar buiten in heel Europa levend te houden, werkt Cramer momenteel aan de Iron Curtain Trail, een fietstocht, niet alleen langs de hele westgrens van het vroegere Oostblok met de rest van Europa, vanzelfsprekend inclusief West-Duitsland.

Van Barentszee naar
Zwarte Zee
Deze route, die deels nog in ontwikkeling is, voert over een lengte van circa 6400 kilometer door 14 Europese landen van de Barentszee in noord-Noorwegen naar de Zwarte Zeekust in het zuid-oosten van Europa. De rode lijn op de kaart geeft globaal het traject aan

Dit IJzeren Gordijn was het resultaat van de Jalta-conferentie aan het einde van de Twee Wereldoorlog, waarbij Europa in twee machtsblokken werd verdeeld.

Fietsvriendelijk
Behalve fietsgoeroe is Cramer Europarlementariër voor de Groenen. In deze rol zet hij zich in voor fietsvriendelijk toerisme. In de weekenden is hij regelmatig te vinden op zijn route langs de sporen van de verdeeldheid. Fietsend geeft Cramer dan uitleg aan groepjes bij de markante punten.

Routegids
Cramer heeft zijn route langs de Muur ook op papier gezet in een gids van de onder fietstoeristen bekende Bikeline-serie van de Oostenrijkse uitgever Esterbauer. Ook deze gids is veel meer dan slechts een routebeschrijving. Aan beschrijvingen van de Iron Curtain Trail wordt nog gewerkt. Wel is er inmiddels een speciale website, die overigens ook nog maar in het eerste stadium van ontwikkeling is.

Het IJzeren Gordijn met wachttoren in het groene Duitse landschap

Lezingen
Michael Cramer geeft zijn lezingen over de twee projecten tijdens Fiets en Wandelbeurs op zaterdag 28 februari om 15:30 uur en op zondag 1 maart om 14:00 uur in de grote Forumzaal van de Amsterdam-RAI

De bikline fietsgids langs de nu verdwenen muur rond Berlijn is natuurlijk verkrijgbaar bij uw reisboekhandel.