Footprint Handbook dé Reisgids voor Zuid-Amerika

Wie net als Che Guevara in Motorcycle Diaries op één reis diverse landen in Zuid-Amerika wil combineren, is het best uit met de reisgids van Footprint. Die verdient de naam Handbook dubbel en dwars: een vollediger reisgids voor heel Zuid-Amerika is er niet.
Zuid-Amerika heeft de reiziger veel te bieden. Denk maar aan de Incastad Machu Picchu in Peru, het onmetelijke Amazonewoud in Brazilië, de gletsjers van de Argentijnse Andes, het wandelparadijs nationaal Park Torres del Paine in Chili en de eindeloze zoutvlakten van Bolivia en dat is nog maar een greep. Eigenlijk al veel teveel voor één reis.

Combineren
Desondanks is het alleen al vanwege de dure vluchten aantrekkelijk enkele landen te combineren. Natuurlijk kun je op een dergelijk reis dan voor elk land een aparte reisgids meenemen. ‘Dat zien we uiteraard het liefst’, lacht Klaas Zandvliet van reisboekhandel Zandvliet in Leiden, ‘maar erg praktisch is dat natuurlijk niet, alleen al vanwege het gewicht en de ruimte die ze innemen.’

Size matters …
Klaas heeft in zijn reisboekhandel drie gidsen die het hele continent beslaan: de populaire Lonely Planet, de Rough Guide en de wat minder bekende Footprint. Het voordeel van een gecombineerde gids is dat ze zo compact en licht mogelijk gemaakt worden maar wel voldoende informatie bieden

.… maar zwaarste is de beste
De Footprint is dan met 890 gram ruimschoots de zwaarste van de drie, (Rough Guide 690 gram, Lonely Planet 840 gram) maar het sjouwen meer dan waard. Want hij heeft een straatlengte voorsprong op de andere twee als het om informatie gaat: met 1584 pagina’s, ruim 400-480 bladzijden meer dan de andere twee en dat in volledige bladvulling met een klein lettertype. Bovendien verschijnt elk jaar een geactualiseerde versie van de Footprint en dat al sinds 1924.

Gedetailleerd
Inhoudelijk gebruikt Footprint deze berg extra pagina’s voor gedetailleerde informatie over onder andere vervoer, onderdak en (grens)formaliteiten, en last but not least, voor toeristische informatie over kleinere en bijzondere plaatsen waar de andere gidsen aan voorbij gaan of deze alleen noemen.

Goede aanschaf
In de gespecialiseerde reisboekhandel is het Footprint South American Handbook gewoon op voorraad. Als je daar toch bent dan is ook de ITMB kaart South America met vermelding van de belangrijkste spoorlijnen en vliegvelden een goede aanschaf volgens Klaas, en zijn collega’s zijn het ongetwijfeld helemaal met hem eens.