Fotoboeken – bron van inspiratie

‘Soms zeggen beelden echt veel meer dan woorden’

‘Fotoboeken van prachtige natuurgebieden en gebouwen doen het goed op de salontafel, maar zijn ook een bron van inspiratie voor reizen en vakantie. De foto’s zijn schitterend, maar er gaat toch niets boven echt’, zegt reisboekhandelaar Frank Valk van Frank en Vrij in Alkmaar en wijst op de stapel net verschenen fotoboeken.
‘Vooral in deze tijd van het jaar gaan boeken over de mooiste natuurgebieden, bouwwerken en steden als zoete broodjes over de toonbank’, aldus reisboekhandelaar Frank Valk.Meer dan woorden
Juist in de donkere maanden als het vroeg en lang donker is en iedereen het liefst thuis is, nemen mensen de tijd om weg te dromen bij een boek met prachtige foto’s over natuurgebieden zoals de Amazone en Ayers Rock in Australië en de tempelstad Angkor Wat in Cambodja. Een voordeel van fotoboeken is dat je ze lekker lui kunt lezen: het beeld spreekt voor zich en inspireert meer dan woorden.

Oernatuur
Uitzonderlijke natuur en landschappen spreken iedereen aan, denk maar aan de extremen zoals de zinderende woestijn, het met sneeuw bedekte hooggebergte, het oerwoud met zijn dieren- en plantenrijkdom en de machtige rivieren met de adembenemende watervallen.

Wie droomt er niet van om die een keer van dichtbij te zien? Een goede eerste stap in de richting zijn bijvoorbeeld de 501 natuurwonderen van Kosmos of de 1001 natuurwonderen van Libero.

Wereldwonderen van steen
De aantrekkingskracht van de door de mens gebouwde wereldwonderen is net zo groot. In het verleden waren die de aanleiding voor de eerste expedities waarna de reizigers volgden zoals bij de piramides in Egypte en de Incastad Machu Picchu in Peru.

In dezelfde series als de natuurwonderen doen liefhebbers een goede keuze met de boeken 501 wereldplekken, 1001 gebouwen en 50 onvergetelijke bouwwerken van Teclum publicaties. In de boeken staan zowel historische als moderne bouwwerken, vult Frank nog aan.

Onuitputtelijk
Een aparte plaats neemt het boek 501 steden in, een onuitputtelijke inspiratiebron bij wie de toppers als Parijs, Rome en zelfs New York al een geeuw verwekken en die eens heel wat anders willen. Al eens aan Thimpu in Bhutan of Colonia del Sacramento in Uruguay gedacht? Daarnaast zijn er boeken die natuur en gebouwen combineren zoals De mooiste plekken van de wereld van Rebo.

Stap verder
Behalve inspiratie door schitterende fotografie, zijn er boeken die een stap verder gaan. Daarin treffen lezers ook praktische informatie zoals kaarten, handige tips en concrete voorstellen. Voorbeelden zijn de ijsbeersafari in Alaska en helicopterskiën in de Rocky Mountains en de 400 droomreizen van National Geographic.

Top-10 boeken
Liefhebbers van lijstjes zullen waarschijnlijk snel doorbladeren naar de top 10 van onder meer de mooiste wijnroutes, zeiltochten of ondergrondse wandelingen. In Cooltravel: the most exceptional travelspots komen bestemmingen zoals Saoedi-Arabië, sportreizen en safari’s aan bod, beschreven door reisprofessionals en met beeld van topfotografen.