Frank en Vrij Alkmaar stopt

Het was een moeilijke beslissing om te stoppen’
Reisboekhandel Frank en Vrij is er na eind juli 2011 niet meer.

ALKMAAR – De beslissing om na vijftien jaar ondernemerschap er een punt achter te zetten is al veel eerder genomen. Frank Valk: ‘’Toen mijn moeder ziek werk, en dat duurde ruim anderhalf jaar, en ik niet altijd op bezoek kon komen, ben ik gaan nadenken. Iedereen weet dat ik een reislustig persoon ben. Ik heb inmiddels bijna de hele wereld gezien en op een gegeven moment voel je je opgesloten in je winkel. Eigenlijk ben ik opgegroeid in de boekenwinkels van mijn familie en na een wereldreis van een jaar wist ik het: ik wilde een eigen reisboekwinkel beginnen. En dat is gelukt.’’

‘’Dat ik veel werk en altijd maar vast zit aan de openingstijden van de winkel. En als je echt naar de toekomst kijkt en ziet hoe mensen mijn handel via het internet besteld, dan weet je dat je een beslissing moet. Een beslissing die niet zo gemakkelijk is, want je weet niet wat je later gaat doen als je winkel er niet meer is. In de afgelopen vijftien jaar zoveel leuke klanten ontmoet. Klanten die vanaf de eerste dag altijd terugkwamen. Niet alleen om naar mijn vakantie verhalen te luisteren (lachend), maar ook om boeken te kopen van hun favoriete vakantieland.’’

Luie stoel

‘’Ik zal dit allemaal vreselijk missen en andersom ook heb ik al begrepen. Maar de beslissing is gevallen en zaterdag 30 juli is de laatste dag dat belangstellenden tegen hoge kortingen. Ik heb heel veel mooie jaren meegemaakt, maar de wereld om je heen is aan het veranderen en ik denk toch dat ik de juiste afweging heb gemaakt. Het ging allemaal wat minder en dat heeft hoofdzakelijk met internet te maken. Mensen bestellen vanuit hun luie stoel en daar kan je als kleine ondernemer nooit tegenop.’’

Persoonlijke aandacht

Hoe de toekomst er voor Frank Valk eruit ziet weet hij zelf nog niet. ‘’Ik moet eerst dit afhandelen en dan kijken wat ik leuk vindt. Ik denk niet dat ik een eigen zaak wil beginnen, maar misschien toch iets met boeken. Ik ben al mijn klanten enorm dankbaar. Ze vinden het heel jammer dat ik er mee stop en vragen zich af waar ze nu terecht kunnen. Ze zeggen dat ze de persoonlijke aandacht, service en belangrijke reistips missen, maar het is niet anders. Nog een paar weken en dan sluit ik de deuren.

Reisboekwinkel Frank en Vrij, Markstraat 6a, Alkmaar.