Frankrijk in de reisboekhandel nog steeds met grote stapels

Veel nieuwe Nederlandse reisgidsen over Frankrijk.

Ook al loopt het de laatste jaren iets terug, Frankrijk is nog steeds het vakantieland bij uitstek voor Nederlanders. Die populariteit merk je behalve in het land zelf ook in de reisboekhandel.
Van een terugloop is in het aantal boeken dat over Frankrijk verschijnt, niets te merken, integendeel ,volgens Frank Valk van reisboekhandel Frank en Vrij in Alkmaar: “Naast vernieuwde uitgaven komen er jaarlijks veel nieuwe titels bij en steeds meer specifieke”.
Veel goede gidsen
Een voordeel van de populariteit is dat er veel Nederlandse gidsen zijn en veel goede Franse gidsen vertaald zijn. De bekendste voorbeelden zijn de uitstekende groene Michelingidsen en de Trottergidsen, beide uitgegeven door Lannoo. En is de gids van de streek van uw voorkeur er niet in het Nederlands, dan heeft de reisboekhandel de doorgaans actuelere Franse versie voor u; de Trotter heet dan wel Guide du Routard.
Routegidsen
De vraag naar specifieke gidsen neemt toe en ook wat kaarten betreft wordt er niet alleen meer gevraagd naar de onvolprezen wegenkaarten van Michelin. Vooral routegidsen zijn in trek en speciale gidsen zoals de natuurgidsen van Kosmos die er inmiddels in het Nederlands zijn voor Bretagne, de Provence, Corsica en Ardeche/Auvergne. En Michelin heeft een natuurgids voor heel Frankrijk.
Elmar routegids
Als voorbeeld van een routegids noemt Frank de historische routegids Normandië van Elmar (foto), in het voetspoor van de geallieerden. Wie vanuit Nederland naar de Middellandse zee wil fietsen of naar Parijs vindt in de reisboekhandel de groene routegidsen van Pirola met duidelijke kaarten, routebeschrijving en accommodatietips.

Canal du Midi
Bijzonder is de gids voor fietsen of wandelen langs het historische Canal du Midi dat de Atlantische oceaan verbindt met de Mediterrannee. Wandelaars zweren bij de gedetailleerde wandelkaarten van IGN 1:25000, die er zijn van heel Frankrijk, en de Topoguides met beschrijvingen en detailkaarten van de lange afstandspaden in een bepaalde streek.

Leukste logeeradressen

Daarnaast zijn er ook diverse gidsen met leuke hotelletjes en kamers bij particulieren voor wie geen genoegen neemt met een bezemkast als kamer in een Formule 1 hotel, of een traditionele kamer met tapijt op het plafond en bloemetjesbehang. Voor hen raadt Frank de gids aan van de kleine Britse uitgeverij Alistair Sundays.