Klimgevoel ook te ervaren op Nederlandse cols

Fietsers en de mytische hoogten in eigen land …….

Tijdens de Tour de France,  zijn wielerenthousiasten niet voor de televisie weg te slaan, ongeacht of het een spannende rit is of niet. Bij de bergetappes op de flanken van het hooggebergte schuiven ook de minder fanatiek volgers aan bij de uitzendingen.
Menige kijker die wel eens op de (race)fiets stapt voor een rondje droomt ervan het klimgevoel zelf eens te ervaren. “En daar hoef je niet voor naar het hooggebergte” zegt Frank Hoovers van reisboekhandel Landschap in Eindhoven, breed lachend, terwijl hij maar liefst twee klimgidsen voor Nederland omhoog houdt.
Niets te klimmen???
Pardon, klimmen in Nederland, dat kan toch helemaal niet, we hebben niet eens fatsoenlijke heuvels! De grote wielrenners uit het recente en minder recente verleden zoals Jan Janssen en Hennie Kuiper beamen dat: “Nee, in Nederland valt helemaal niets te klimmen”.
Mythische proporties
Voor de minder geoefende fietser ligt dat wel even anders, die grijpt al naar zijn versnellingsapparaat en gaat op de pedalen als er een viaduct of een dijk op de route ligt. Daarmee hangt ook samen dat alles wat boven een dijk of viaduct uit steekt in Nederland al snel de haast mythische proporties van een berg toegemeten krijgt.
Bergop in Nederland
In Bergop in Nederland hebben Jos Berkers en Annemieke Snijders de vijftig leukste beklimmingen van Nederland in kaart gebracht. Voor de eerste nemen ze u mee naar het Kopje van Bloemendaal in de Randstad en vervolgens naar hartje Overijssel naar  de voet van de Holterberg.Koninginnerit
Daarna krijg je beelden voor ogen van een ware koninginnerit bij de acht toppen van de Zuid-Veluwe. Bekend zijn de Postbank en de Grebbeberg, maar ken je ook de Holleweg en de Italiaanse weg? Het echte hooggebergte binnen onze landsgrenzen ligt uiteraard in Zuid-Limburg. In totaal zijn daar maar liefst 37 beklimmenswaardige toppen!!Hoogtemeters
Van elke berg beschrijven Jos en Annemiek waar de klim begint, hoeveel hoogtemeters je moet overwinnen en hoe steil ze zijn. Ze geven ook een analyse en een beschrijving van de klim. Zo kun je de ene keer een gezellig toertochtje maken en de andere keer een stevige fietstraining doen. Maar je kunt ook een klimvakantie in eigen land uitzetten.

Nederlandse Toppen Top 40
In De Nederlandse Toppen Top 40, een aanzienlijk lijviger boek, staan de steilste klimtrajecten in ons land centraal. Met de reeks bekende wielernamen op de cover heeft het een haast encyclopedisch karakter.Behalve de ligging, de lengte en de hellingsgraad komt ook aan bod waarom je er overheen zou willen fietsen.Van elke berg is opgenomen wie er de snelste tijd realiseerde en er is ruimte om je eigen tijd te noteren: wie weet heb je een goede dag en versla je een echte grootheid uit het top-40 boek.

Wielergrootheden
Ook de wielergrootheden die op de cover genoemd zijn, zoals Erik Dekker, Steven Rooks en Wout Wagtmans komen aan het woord. Ze vertellen wat zij onder een klim en klimmen verstaan, wat hun favoriete top is en welke Nederlandse berg hen het meest aan spreekt. Kortom interessant voor actieve fietsers en leesvoer voor wielerliefhebbers.