Kritische kijk op al die mooie campinggidsen

Met welke campinggids ga je op pad? Reisboekhandelaar Frank Hoovers geeft advies.

 

Kritische kijk op al die mooie campinggidsen
Zomerweer al vroeg in mei. Dan krijg je, zelfs als het daarna weer wat herfstiger wordt, zin in buiten leven en begint het trekkersbloed te kriebelen, oftewel erop uit om te kamperen. Maar met welke campinggids ga je op pad? Reisboekhandelaar Frank Hoovers geeft advies.
Meer en meer kampeerders zoeken hun campingheil op internet. Dat kan handig en voldoende zijn, als je de hele vakantie op één of enkele campings doorbrengt. Wie er echter vrij op uit wil trekken en pas onderweg een camping kiest is het best af met een campinggids.

Dikke gidsen
Voert de reis door diverse landen of is er simpelweg geen gids van een bepaald land, dan ligt een lijvige campinggids van een deel van of zelfs heel Europa voor de hand van de ANWB, ACSI (de dikste) of Alan Rogers.

Kanttekeningen
Frank Hoovers van reisboekhandel Landschap in Breda en Eindhoven maakt kanttekeningen. De volgens hem duidelijke ANWB-gids heeft goede omschrijvinge,n maar vaak zijn het Nederlands getinte campings.Kortingen
De dikke ACSI-gids omschrijft de campings summier, bovendien zijn er zijn weinig afbeeldingen en zijn het vaak de grotere campings. Een pre is dat je er in het laagseizoen gebruik kunt maken van de kortingpas in de gids.

Nadeel
In de Alan Rogers-gids Europa vindt u kwaliteitscampings geselecteerd op basis van voorzieningen, ontvangst, onderhoud en ligging. De campings zijn goed beschreven. Dat er geselecteerd is vindt Frank een nadeel.

Andere luxe
Met bovenstaande gidsen kom je vooral terecht op de grote campings met veel voorzieningen. Er zijn ook gidsen die de nadruk leggen op andere luxe: rust en een mooie ligging. Wie wil dat niet?

Rustiek kamperen
Als eerste noemt Frank de gidsen uit de serie Rustiek kamperen. Volgens hem zijn deze zó populair, dat het nog maar de vraag is, hoe rustig deze campings nog zijn.Platteland
Blijf je in Nederland dan heeft u de keuze tussen de gids kamperen op het platteland, oftewel bij de boer, van de VEKABO en het Groene boekje met natuurkampeerterreinen. In de VEKABO-gids zit een kortingkaart. Bij het Groene boekje zit de lidmaatschapskaart, die je nodig hebt om op deze eenvoudige, mooi gelegen terreinen te kunnen kamperen.

Duurzaam
Als je een goed gevoel krijgt van duurzaam en verantwoord toerisme dan zijn de gidsen van ECEAT, die op basis van deze criteria campings selecteert, geschikt, of de Groene Campinggids Europa die ECEAT en ANWB samen uitgeven. De laatste is een bundeling van de ECEAT-gidsen. Deze zijn er voor 15 landen.

Per land
Wil je een zo uitvoerig mogelijke gids van een land? Geen nood, die zijn er ook in de reisboekhandel. Uiteraard zijn de gidsen van kampeerland bij uitstek, Frankrijk, het populairst. In die van de Franse campingorganisatie FFCC staan alle, maar liefst 10500 Franse campings: van een megacamping met disco aan de Côte d’Azur tot een camping à la ferme hoog in de Pyreneeën.

Veel vraag
Ook Alan Rogers heeft een campinggids voor Frankrijk, net als voor Groot-Brittannië en Ierland, Italië, Spanje en Portugal. Vooral de gids van Spanje springt eruit en er is ook veel vraag naar bij Spanjeliefhebbers die het hele land doortrekken. Specifieke campinggidsen staan er in de reisboekhandels van veel landen, maar ook voor de Verenigde Staten en Canada.