Langste boswandeling van Nederland 300 km

Nieuwe route over Veluwe doet niet onder voor het Pieterpad

 

Met ‘De langste boswandeling van Nederland’ is er een nieuwe lange afstandwandelroute van formaat, die niet onder doet voor het Pieterpad. De route staat in de pas verschenen en fraai uitgevoerde gelijknamige wandelgids. Het eerste deel is net uit.

 

Normaal gesproken heb je voor een boswandeling geen wandelgids nodig, zo groot zijn de meest Nederlandse bossen niet. In dit geval is een gids echter onmisbaar want het gaat om het grootste bos dat we hebben: de Veluwe.

 

De langste boswandeling neemt je mee op een tocht om de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland. Daar moet je overigens wel even de tijd voor nemen want de afstand bedraagt 290 kilometer; met andere woorden het gaat om een volwaardige nieuwe lange-afstandswandelroute. Uiteraard kun je ook een of  meer etappes lopen of een deel van. Het bijzondere is dat je langs de rand van de Veluwe loopt. Zo loop je soms wat meer op de Veluwe zelf, en een andere keer er een stukje vandaan. Op die manier blijft de route lekker afwisselend en heb je het beste van beide werelden.

 

Gids onmisbaar

Markering in de vorm van bordjes of strepen is er niet dus kun je niet zonder de gids met de routebeschrijving. Overigens beschrijft de gids, of beter de gidsen, de route alleen met de klok mee. Het pas verschenen deel 1 voert over een afstand van 142 kilometer van het noordelijkste (Hattem) naar het zuidelijkste punt (Wageningen) van de route langs de oostkant van de Veluwe. De tien beschreven etappes zijn 12 tot 18 kilometer. Deel 2 verschijnt eind 2010.

 

Praktisch en tot the point  

Boekhandelaar Ankie Szlapka van Geografische boekhandel Pied à Terre is erg enthousiast over de wandelgids. Volgens haar is de routebeschrijving erg prettig leesbaar dankzij de compacte bondige schrijfstijl: “Er staat gewoon waar je heen moet, niet meer en niet minder””. Daarbij worden duidelijke afkortingen gebruikt zoals RD voor rechtdoor en staat steeds duidelijk aangegeven hoe ver het is naar het volgende punt. In de routebeschrijving zijn genummerde herkenningspunten opgenomen maar ook horeca-adressen, bed & breakfasts, campings, bushaltes en stations, die je zo terug vindt op de topografische kaarten in de gids. Ook is de route aangegeven die van het station of de bushalte aansluit op de hoofdroute.  De vormgeving van de gids is dankzij de kleurige wandelfoto’s ronduit aantrekkelijk. Leuk is ook dat je voor elke etappe kunt noteren wanneer je gewandeld hebt, met wie en  hoe het weer was.

 

Na de bergwandelingen

De gids is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig, de makers van de wandelgids “de mooiste bergwandelingen van Nederland”. De langste boswandeling van Nederland werd gemaakt door fotograaf/routemaker/redacteur Ad Snelderwaard en cartograaf/buitensporter Menno Faber en kost €14,95.