Motorvakanties

Russtig pruttelen of de echte easy Rider?

 

Een vakantie op de motor was lang het symbool van vrijheid in optima forma. Tentje achterop, een volle tank en gaan waar de weg je brengt. Met het populair worden van motorrijden – wie heeft er geen kennis die motor rijdt- werden ook motorvakanties steeds populairder: van rustig door Frankrijk tuffen tot route 66 en voor de echte avonturiers in het spoor van motorcycle diaries door Zuid-Amerika.
Steeds populairder
Vroeger maakten ‘’motormuizen’’ vooral dagtochten in de omgeving. Je komt ze op mooie dagen tegen in groepen, bezig aan een leuke tocht over bochtige weggetjes op zoek naar een gezellig terras. In het buitenland zie je ze vaak op bergtoppen, de “Motortreffs” bij uitstek. Meer en meer gaan motorrijders ook ‘gewoon’ op vakantie met de motor. Met het populair worden van de motor en daaraan gekoppeld motorvakantie verschenen naast de georganiseerde motorvakanties ook speciale motorvakantiereisgidsen voor de doe-het-zelvers. Reisboekhandelaar Frank Valk van Frank-en-Vrij in Alkmaar spreekt van een regelmatige vraag naar motorreisgidsen en -reisverhalen. Om daaraan te voldoen hebben de reisboekhandels regelmatig nieuwe titels in hun schappen, ook in het Nederlands.Door Europa
Zo verscheen dit jaar onder andere “De mooiste motorreizen van Europa”, een handzame gids met  mooie motortochten in Europa. Niet meteen een reisgids om blind op te varen onderweg, maar prima om ideeën op te doen. Specifieker is ”Mijn motorreis naar de eerste wereldoorlog” met twaalf dagtochten langs de hoogte– en dieptepunten van de Eerste wereldoorlog in België en Noord- Frankrijk. Uiteraard is er ook een speciale gids voor Frankrijk: “Met de motor door Frankrijk”, de 80 (!) mooiste routes door het land, compleet met de praktische informatie die je nodig hebt zoals logeeradressen, kaarten en stopplaatsen.

Avontuur

Toer je vooral in de omgeving, het boek “Adventure motorcycling” maakt je met prachtige foto’s warm voor een avontuurlijke motorvakantie. Bovendien beschrijft het boek alles wat je nodig hebt om zo’n tocht te plannen. Voor het kiezen van een tocht biedt “The Great Motorcycle journeys” volop inspiratie: daar lees je over 40 prachtige routes wereldwijd, uiteraard met schitterende foto’s.
Ook inspirerend maar dan op een andere manier is: “Het Aarden beest”, het verhaal van een bijzonder motoravontuur dwars door Afrika, geschikt om bij weg te dromen in bed of op een motorvakantie in Europa. Teckla en Benno Graas reizen op hun oude Enfield met aanhanger 43 000 km van de zuidpunt van Afrika tot ze weer thuis zijn in Noord-Holland. Het boek is dankzij de details en de metaformose die zich voltrekt waarbij afstand en tijd minder belangrijk worden, veel meer dan een indringende beschrijving van een barre tocht en de landen op de route.