Nieuws winkels

Nieuws van de aangesloten reisboekhandels.

Stanley & Livingstone bestaat 20 jaar.

Harry en Nasja Berg van Stanley & Livingstone schreven een reisverslag van hun reis door Malawi. Een mooi uitgevoerd gebonden boek. Het werd ten doop gehouden op een speciale donderdagavond in mei. Alle vaste klanten die op die avond kwamen kregen het boek uit de handen van de auteurs. Het werd een gezellige avond met zo’n 50 vaste klanten in de winkel.  Die allemaal van reizen houden en van boeken en van hun mooie reisboekhandel. U vind het boek hier: Malawi in de voetsporen van dr. Livingstone.

Het is inmiddels ook te koop bij de andere reisboekhandels in Nederland en Belgie.

Meer informatie over het boek vindt u hier.

————————————-

 

De Noorderzon Arnhem verhuist!

Op 1 februari 2011 verhuist De Noorderzon. We vertrekken… tien meter in noordelijke richting! Hetgeen wil zeggen: naar de overkant van de straat. Daar bevindt zich een iets groter en luxueuzer pand dat per die datum leeg komt. Later komend voorjaar volgt waarschijnlijk nog een ‘officiële inhuldiging’ van ons nieuwe onderkomen, met leuke acties en aanbiedingen, maar u kunt ons al vanaf 3 februari vinden op het nieuwe adres:  De Noorderzon Nieuwstad 35, 6811BJ Arnhem. Alle overige contactgegevens blijven ongewijzigd.

——————————————————–

 ‘Frank en Vrij Alkmaar stopt als reisboekhandel.’

Bron: De Drom.

ALKMAAR – De beslissing om na vijftien jaar ondernemerschap er een punt achter te zetten is al veel eerder genomen.
‘’Dat ik veel werk en altijd maar vast zit aan de openingstijden van de winkel. En als je echt naar de toekomst kijkt en ziet hoe mensen mijn handel via het internet besteld, dan weet je dat je een beslissing moet. Een beslissing die niet zo gemakkelijk is, want je weet niet wat je later gaat doen als je winkel er niet meer is. In de afgelopen vijftien jaar zoveel leuke klanten ontmoet. Klanten die vanaf de eerste dag altijd terugkwamen. Niet alleen om naar mijn vakantie verhalen te luisteren (lachend), maar ook om boeken te kopen van hun favoriete vakantieland.’’

Luie stoel

‘’Ik zal dit allemaal vreselijk missen en andersom ook heb ik al begrepen. Maar de beslissing is gevallen en zaterdag 30 juli is de laatste dag dat belangstellenden tegen hoge kortingen. Ik heb heel veel mooie jaren meegemaakt, maar de wereld om je heen is aan het veranderen en ik denk toch dat ik de juiste afweging heb gemaakt. Het ging allemaal wat minder en dat heeft hoofdzakelijk met internet te maken. Mensen bestellen vanuit hun luie stoel en daar kan je als kleine ondernemer nooit tegenop.’’

Persoonlijke aandacht

Hoe de toekomst er voor Frank Valk eruit ziet weet hij zelf nog niet. ‘’Ik moet eerst dit afhandelen en dan kijken wat ik leuk vindt. Ik denk niet dat ik een eigen zaak wil beginnen, maar misschien toch iets met boeken. Ik ben al mijn klanten enorm dankbaar. Ze vinden het heel jammer dat ik er mee stop en vragen zich af waar ze nu terecht kunnen. Ze zeggen dat ze de persoonlijke aandacht, service en belangrijke reistips missen, maar het is niet anders. Nog een paar weken en dan sluit ik de deuren.

—————————————————–

De Zwerver Groningen verhuist naar de overkant van de straat.

 

In het jaar dat de speciaalzaak Reisboekwinkel de Zwerver 25 jaar bestaat, zijn we verhuist naar een ander pand! Schuin aan de overkant in dezelfde Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen heeft de Zwerver een groter en overzichtelijker huis betrokken. Er is meer ruimte om het grote assortiment reisgidsen, landkaarten,globes, wandkaarten en atlassen uit te stallen. Daarnaast kunnen is daar meer ruimte om de sterk groeiende internet-activiteiten op www.dezwerver.nl beter uit te voeren. Juist de directe verkoop van reisgidsen en landkaarten on-line heeft de verhuizing van de Zwerver naar een groter pand mogelijk gemaakt.
De afgelopen 25 jaar hebben veel mensen de weg naar de bijzondere reisboekwinkel gevonden: de winkel  werd echter te klein en de planken en kaartenbakken te vol, zeker nu de voorraad door de internetverkoop ook nog eens beduidend groter is geworden. Ook neemt al geruime tijd het aantal bijzondere gidsen en kaarten bijvoorbeeld over wandelen en fietsen toe en ook daar is meer ruimte voor nodig.

Kortom voordelen te over voor de klanten en het personeel: meer ruimte om het uitgebreide assortiment uit te stallen, ruimere en rustige werkplekken en een beter klimaat in de winkel. Er werken nu meer dan 5 mensen! Daarnaast heeft het pand een monumentale uitstraling aan de straatkant. Velen zullen zich over enige tijd wellicht met een enige weemoed de kleine pijpenla herinneren waarin de winkel nu is gehuisvest. We verwachten echter dat ze, net als wij, de voordelen van de mooie nieuwe winkel op waarde zullen schatten en niet terug zullen verlangen naar de tjokvolle oude zaak !

———————————————

Opening nieuwe showroom – Stanley & Livingstone Den Haag (voor gevorderden)

Showroom-stanley-livingstone

 

Op enkele stappen van onze winkel in Den Haag hebben we sinds kort een nieuwe showroom waar we de grote wereldkaarten en globes kunnen tonen. Hij is meteen al volop in gebruik. In de showroom staat de hele collectie barglobes nu in de spotlights en ook alle mooie Columbus globes op staande voet. Zelfs de Stella Nova globe van 64 cm in nu in huis. Alle muren hangen vol met grote en kleine wereldkaarten op magneetbord. Het is echt een heel inspirerende ruimte geworden. Het lijkt wel een museum.

We hebben nu ook extra ruimte voor onze verzendafdeling, en dat is erg handig met al die pakjes, globedozen en kartonnen kokers!

———————————————

Amsterdamse reisboekhandels fuseren en verhuizen naar het Leger des Heils.

De Amsterdamse reisboekhandels Pied à Terre en Jacob van Wijngaarden zijn gefuseerd en verhuisd naar een indrukwekkend pand aan de Overtoom in Amsterdam. Het gebouw ooit gebouwd als bioscoop en later in gebruik bij het leger des heils is prachtig verbouwd tot een inspirerende resiboekhandel. De grootste van het continent.

35.000 titels
De nieuwe vestiging is niet zomaar een samenvoeging van twee afzonderlijke winkels. Reisboekhandel Pied à Terre is ruim opgezet met 400 vierkante meter  winkelvloer. Dit is meer dan een verdubbeling van de twee voormalige panden samen. Meer dan 35.000 titels staan nu voor de klant op voorraad. In de kasten op de entresol liggen ook nog eens 800 grote wandkaarten. Vanuit alle hoeken van de zaak wordt de aandacht gevestigd op de meer dan 100 verschillende globes.

Reisbeleving
De winkel is gevestigd in de voormalige bioscoop Paleis Olympia uit 1913. De gehele entourage heeft ook iets paleisachtigs: ‘een reisbeleving’ noemen eigenaren Ankie Szlapka en Fokko Bos hun nieuwe zaak.

Met de oppervlakte, het assortiment en de sfeer kan  Pied à Terre zich meten met de beroemde reisboekhandels Standfords in Londen en Altaïr in Barcelona: uniek voor het kleine Nederland. Aan de andere kant zijn wij natuurlijk een reislustig volk.

Op maat
Reislustige mensen moet je op maat bedienen. De reisboekhandel heeft daarom speciale afdelingen voor fietsers, wandelaars en klimmers. Ook seizoengebonde water- en luchtvaartkaarten behoren tot het assortiment. Het neusje van de zalm is de Pronkkamer met historische globes en atlassen.

Reiskoorts
Pied à Terre wakkert de reiskoorts aan: na een tocht langs alle kasten met boeken en kaarten kunnen de bezoekers hun impressies verwerken en hun beleving verder genereren in de sfeervolle koffie- en thee-corner met de toepasselijke naam Metropole.

Kinderen zijn van harte welkom: als de ouders bezig zijn met bekijken en vergelijken van de gidsen en kaarten, kunnen de kleintjes zich vermaken in de kleurrijke speelruimte met video. Lezingen, presentaties, cursussen kaart en kompas gaan zorgen voor een aanvullende waarde van een bezoek aan Pied á Terre.

Wandelen
Een wandeling vanuit de reisboekhandel aan de Overtoom gaat tot de mogelijkheden behoren: de auteur van Het Amsterdamse Bomenboek, Eddie Blankers gaat deze korte voettochten leiden. “We zitten hier in een prachtige omgeving bij het Vondelpark, de Hollandsche Manege en de Vondelkerk van Cuypers, ” aldus Szlapka en Bos.

Internet?
Internet is ook voor de reisboekhandel steeds belangrijker. ‘Wij hebben eigen websites en kennen het bestelgedrag.  Specifieke kaarten, die toch een van onze visitekaartjes vormen, wil ons publiek toch eerst in de handen hebben gehad om te beoordelen of het werkelijk de kaart is die men zoekt. Je moet natuurlijk wel zorgen dat zoveel mogelijk in huis is. De klant moet het gemakkelijk kunnen vinden en de kaart rustig kunnen bekijken. Dat is nu juist de meerwaarde van onze gebundelde krachten in dit ruime pand ” aldus Szlapka.

Downloaden
“Kaarten downloaden vanaf internet? Op de Buchmesse in Frankfurt wordt het ieder jaar weer door de top van de landkaartenbranche benadrukt: een goede cartograaf zet zijn kaarten nooit op internet,” vult Bos aan. Szlapka voegt toe: ” Samen een kaart of stadsgids bekijken is veel gezelliger dan voor de monitor te zitten of een PSP-tje te raadplegen. Overigens hebben wij voor de snelle jonge stedenbezoeker deze uitgaven natuurlijk wel beschikbaar.”

Uitdaging
Heimwee naar hun vroegere winkels, waar zij meer dan 30 jaar geschiedenis hebben achtergelaten, voelen Szlapka en Bos niet. “De uitdaging ligt voor ons. We kunnen ons niet voorstellen dat deze unieke winkel geen succes wordt!”

Informatie – Klik hier links op Amsterdam voor openingstijden e.d