Reisboekenwinkel in de Telegraaf

Vijf vragen aan Nasja Berg

nasja1_873232q

Nasja Berg in haar reisboekenwinkel in Den Haag.

Uit de Telegraaf van vrijdag 22 juli 2011

Vijf vragen aan Nasja Berg

‘Een goede reisgids is onmisbaar’

door Lies Kombrink

 

Waar kan ik goedkoop en lekker eten? Heeft dat bergdorpje ook een postkantoor? Is er hier een camping aan zee? Op reis in den vreemde hebben we een constante behoefte aan informatie. Maar wat is nog de rol van de reisgids, nu over bijna elke straathoek op internet wel informatie circuleert? We vroegen het Nasja Berg, eigenaar van reisboekhandel Stanley & Livingstone in Den Haag.

Hoe gaat het met de reisgids?

Erg goed. Er verschijnen iedere week zo’n veertig nieuwe reisgidsen en er is nog altijd een groeiende belangstelling voor. Een goede gids met praktische informatie is onvervangbaar en geeft meer diepgang, gebruiksgemak en volledigheid dan internet onderweg kan bieden.

Hoe ontwikkelt het aanbod zich?

Je ziet dat er steeds meer gespecialiseerde gidsen verschijnen, bijvoorbeeld over een bepaalde regio of een middelgrote stad. Ook op het gebied van themareizen wordt steeds meer geschreven: reizen naar slagvelden, interessante vaarroutes, tochten in de voetsporen van een historisch figuur of schrijver…noem maar op.

Hoe houd je dat allemaal bij?

Ja dat is een vak! Maar wij zijn freaks, haha, dus missen eigenlijk niets. Wat betreft het aanbod in de winkel proberen we rekening te houden met een breed publiek. En actueel zijn is erg belangrijk. Gidsen van Lonely Planet, Rough Guide en Footprint bijvoorbeeld, worden regelmatig vernieuwd. Deze zijn er ook echt voor om je aan de juiste adresjes, telefoonnummers en routes te helpen.

Hoe weet je nu welke gids voor jou het beste is?

Dat is soms best moeilijk. Je moet jezelf van tevoren afvragen waar je naar op zoek bent. Ook de manier waarop je reist is hierin belangrijk. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor de Rough Guide, ook wel de Lonely Planet voor volwassenen genoemd. Zij bieden meer diepgang voor de zelfstandige reiziger. De Lonely Planet, die zich van oudsher richt op de rugzaktoerist, heeft trouwens nu ook een ’luxe’ variant.

Springen er bepaalde bestemmingen uit?

Dresden doet het erg goed. Ook de zogenaamde ’tweederangs steden’, zoals Manchester, Lyon en Sevilla gaan hard. Helaas zien we dat de verkoop van reisverhalen op een lager pitje staat. Deze bieden vaak een unieke kijk op een bepaald gebied, zeker een aanrader voor wie nog een plekje vrij heeft in de koffer!

Kijk voor het actuele aanbod van reisgidsen op www.stanley-livingstone.eu