Reisboekhandels kiezen beste reisboeken

Dominicus Indonesië uitgeroepen tot beste reisgids van 2009.

Nederlandstalig
Elk jaar leggen de Nederlandse reisboekhandels de in het afgelopen jaar verschenen reisboeken en kaarten naast elkaar en kiezen de beste reisboeken en de beste kaart van het jaar. Hiermee geven ze de Nederlandse uitgevers en schrijvers, fotografen en kaartenmakers die zich onderscheiden door kwaliteit en originaliteit een pluim. Ze willen daarmee tevens bijdragen aan voortbestaan en ontwikkeling van reisboeken die de wereld bekijken door een Nederlandse bril.

De verkiezing is in vier categorieën: beste reisgids, beste reisverhaal, beste reisfotoboek en beste kaart. De uitslag is als volgt:

100114_reisboekhandel_indonesie.jpgBeste Reisgids 2009: Dominicus Indonesië Java-Bali-Lombok
De Dominicusgids is volgens de jury een schoolvoorbeeld van een reisgids die de wereld bekijkt door een Nederlandse bril. Dat komt niet in de laatste plaats door de aandacht voor de voormalige Nederlandse aanwezigheid in de ‘’gordel van smaragd’’ en wat daar nog van te zien is.

Eigentijds
De auteurs blijven daarbij niet hangen in nostalgie. Ook de eigentijdse, nuchtere schrijfstijl waarbij ook de schaduwzijden van de regimes van Soekarno en Soeharto benoemd worden, net als de onaantrekkelijke kanten van bijvoorbeeld Jakarta is een pre.

Veel foto’s
Prettig vindt de jury de ruime aandacht voor de geschiedenis en de cultuur, onontbeerlijk voor een land als Indonesië. Zo wordt duidelijk gemaakt hoe de cultuur van Bali sterk beïnvloed is door de unieke godsdienst van het eiland. Tot slot is er waardering voor de praktische tips en de vele kleurenfoto’s.

Informatie:
Dominicus Indonesië Java-Bali-Lombok, Uitgeverij Gottmer/Becht, geschreven door Leon Peterse en Joke Petri, €19,95.

100114_reisboekhandel_aarden Beest.jpgBeste Reisverhaal 2009: Het Aarden Beest- Teckla en Benno Graas
In dit kloeke motorreisverhaal reist de lezer met Teckla en Benno Graas mee van de zuidpunt van Afrika tot weer thuis in Noord-Holland. Op hun oude Enfield-motor met kleine aanhanger maken ze een tocht van meer dan 43.000 kilometer.

Natuurlijk, er worden wel vaker van dit soort motortochten gemaakt, maar anders dan wandelaars, fietsers en zeilers zijn er maar weinig motorrijders die de moed hebben om hun belevenissen ook op te schrijven. “Het Aarden Beest”  is echter veel meer dan een goede beschrijving van de tocht vol ontberingen en een indringende beschrijving van de landen op de route. De jury acht het met groot enthousiasme geschreven, geredigeerd en zelfstandig uitgegeven boek een ruwe diamant, dat het in zich heeft een klassieker te worden.

Informatie:
Teckla en Benno Graas- Het Aarden Beest, Graas uitgever, €29,95.


100114_reisboekhandel_heslenfeld Hot.jpgBeste Reisfotoboek 2009:
HOT Outback Australia
Thijs Heslenfeld
Thijs Heslenfeld is één van de beste Nederlandse reisfotografen. Ook in dit boek over Australië vindt hij exact de juiste toon om de Outback te bezingen. Zelf zegt hij dat hij alleen het leven in de Outback wil laten zien, niet meer, niet minder. Maar dat is natuurlijk niet waar.

Want niet iedereen ziet de schoonheid van verdroogde karkassen in het rode zand, van een stapel autobanden of achtergelaten gereedschap in een stoffig schuurtje. Uiteraard zit er heel veel Outback in het boek, maar ook veel Heslenfeld.

Persoonlijk
Zijn gevoel voor ritme, voor patronen en heel zachte kleurnuances maken het tot een zeer persoonlijk fotoboek. Prachtig zijn de details van veren en zachtgroene tinten in gebroken flessen. Zelfs een foto van een roadtrain die voorbij dendert, krijgt bij hem een zachte glans. Thijs vindt Australië één van de weinige plaatsen op aarde waar de natuur nog helemaal zijn gang kan gaan. En daar kunnen we het helemaal mee eens zijn.

Informatie:
Thijs Heslenfeld-HOT Outback Australia
Uitgever Oost West Thijs Best, €39,50

100114_reisboekhandel_fietskaart Utrecht.jpgBeste Kaart 2009:  VVV/Falk Fietskaart Utrechtse heuvelrug, 1:50 000
De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen en Rhenen, geflankeerd door de Gelderse Vallei in het noorden en het Kromme Rijngebied en de Betuwe in het zuiden, is een prachtig gebied om fietsend te verkennen. De charme van het gebied schuilt in de variatie aan overgangslandschappen en cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Leesbaar en handig
De kaart is gemakkelijk leesbaar door het weglaten van overbodige informatie. Ook de duidelijke kleurstelling van de fietspaden is een sterk punt. Erg handig zijn de ingetekende fietsknooppunten op de kaart. Samen vormen de knooppunten een netwerk, waarmee je je eigen route kunt samenstellen.

De knooppuntenroute is zowel handig voor woon-werkverkeer, sportieve fietsers als voor wie fietst om van de omgeving te genieten.

Informatie:
VVV/Falk kaart Utrechtse Heuvelrug met knooppunten, €7,95