Reisboekhandels kiezen beste reisboeken

100% Parijs van Mo Media Aansprekend concept met stadswandelingen en veel insidertips.

De gespecialiseerde reisboekhandels in ons land hebben de Mo’Media reisgids ‘100% Parijs’ uitgeroepen tot de beste reisgids van 2007. De gids is hét paradepaardje van de serie 100 % stedengidsen van de uitgever.
AfbeeldingHet concept ervan spreekt volgens de specialisten een breed publiek aan. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de vele insidertips. Met de compacte en handige gidsen kun je een stad verkennen aan de hand van 6 wandelingen. Regelmatig vragen klanten in de reisboekhandel : is er geen 100 % gids van …?

Verkiezing
Vorig jaar kozen de reisboekhandels voor het eerst de beste reisgids. Dat was toen “Firenze, een anekdotische reisgids voor Florence” van Luc Verhuyck uitgegeven door Athenaeum. Voorwaarde om gekozen te worden is wel, dat het gaat om een volledig Nederlandse reisgids.

Stimulans
Thijs Buiting, voorzitter van de Groep Reisboekhandels: “De belangrijkste reden voor het instellen van de prijs is dat we Nederlandse uitgevers en schrijvers willen stimuleren omdat de meeste in Nederland uitgegeven reisgidsen vertalingen zijn. Een Nederlandse auteur zal meer aandacht schenken aan bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis of zaken die ons aanspreken, hij kijkt immers door een Nederlandse bril”.

100 % Parijs
De bekroonde ”100 % Parijs” is de vlaggendrager van de Mo’Media serie. De gids is geschreven door grafisch ontwerpster Evelyn ter Bekke. Zij werkt voor Franse culturele instellingen, uitgeverijen en trendbureaus, maar belangrijker is dat ze al 10 jaar in de Franse hoofdstad woont en zodoende minstens beschouwd kan worden als een halve Parisienne.

Echte insider
Als echte insider weet ze zodoende de leukste adressen voor een bijzondere lunch, een perfecte cappuccino of een prima glas wijn, knusse of trendy hotels, aparte winkels, minder bekende bezienswaardigheden en plekjes waar je met een standaard reisgids niet snel komt.

Handig
Ook qua formaat en indeling met detailkaarten van de wandelingen is de gids handig en last but not least dankzij de uitneembare plattegrond. De laatste is op verzoek van de lezers toegevoegd en is vanaf nu bij alle nieuwe en herziene gidsen te vinden.

Titels
De serie 100%, waarmee mo’media in 2003 begon, bestaat nu uit 21 delen. Er komen jaarlijks nieuwe titels bij en bestaande delen worden herzien. Naast gidsen van de toppers zoals New York, Barcelona en Rome zijn er ook uitgaven van Den Haag en Maastricht.

Vrouwelijk element
Opvallend is dat ze op twee na allemaal geschreven zijn door vrouwen, alleen voor de gidsen van Berlijn en Istanbul tekende een man. Ook op de uitgeverij zijn vrouwen met 80 procent ruim in de meerderheid. Al met al legt dit Mo’Media geen windeieren want de kleine uitgeverij weet zich goed te handhaven tussen de grote jongens van de Nederlandse reisgidsen zoals de ANWB, Van Reemst (Capitool), Elmar en Gottmer (Dominicus).