Reisboekhandels kiezen beste reisboeken

And the winner is ……..

 

 

Door de verkiezing van de beste reisgids en de beste andere publicarties van het jaar wil de Vereniging van Reisboekhandels in Nederland de Nederlandse reisgidsen een duwtje in de rug geven. Het idee achter de verkiezing is om Nederlandse uitgevers met Nederlandse schrijvers te stimuleren. Immers, een Nederlandse schrijver zal in een boek over Bali, New York of Australië meer aandacht schenken aan de daarmee gerelateerde Nederlandse geschiedenis en andere “Nederlandse” zaken.

Stimulans
Harry Berg van reisboekhandel Stanley & Livingstone, voorzitter van de jury: “Er zijn nog maar weinig echt Nederlandse reisgidsen, de meeste uitgevers richten zich vooral op het vertalen van buitenlandse uitgaven.

De reisboekhandels pakken het meteen groots aan. Ze kiezen niet alleen de beste reisgids, maar meteen ook maar de beste landkaart het beste reisfotoboek en het beste reisverhaal.

´Firenze´ nummer één
Nummer één in de categorie reisgidsen, de ´hoofdverkiezing´ van de vereniging werd: Firenze, een anekdotische reisgids voor Florence, zoals de volledige titel luidt, van Luc Verhuyck, uitgegeven door Athenaeum.

De gids behandelt zowel de historisch belangrijke plaatsen als de amper bekende plekken waar nog van alles te ontdekken valt.

Dé reden
Dé reden echter om deze gids tot winnaar uit te roepen is dat zowel de bekende topbezienswaardigheden als de onbekende, stille plekjes tot leven worden gewekt worden met de vele boeiende anekdotes en legenden die Verhuyck vertelt. De andere genomineerde reisgidsen waren ‘Kanoparadijs Nederland” en “Het Vroege Vogelspad”.

Beste reisfotoboek

Beeldschoon Bangladesh – Peter de Ruiter. In het boek schets De Ruiter met ruim 400 foto`s en begeleidende teksten een actueel beeld van het land, met nadruk op de positie van kinderen. Firenze van Luc Verhuyck werd verkozen tot de beste reisgids van 2006.

De opbrengst van ´Beeldschoon Bangladesh´ gaat naar onder meer Unicef, Oxfam Novib en ASN Bank, die het op hun beurt besteden aan ontwikkelingsprojecten in Bangladesh. Alle medewerkers aan het boek hebben hun bijdrage belangeloos geleverd.

Benefietboek
De jury roemt de wijze waarop het boek een beeld van het land geeft dat dicht bij de reiziger staat plus het feit dat het een benefietboek betreft. Andere genomineerden in deze categorie waren Martin Kers en Dos Winkel. Het Bangladeshboek is verkrijgbaar via de reisboekhandel.

Vrolijk en zelfbewust
Uit het juryrapport: “Boeken over Bangladesh zijn er bijna niet en als je
al iets over het land leest gaat het over overstromingen, andere (natuur)
rampen en de uitzichtloze armoede. In het boek zie je echter ook
kleurrijke en weliswaar arme maar ook vrolijke en zelfbewuste inwoners.
Het boek leest als een beeldverhaal en heeft zowel door de manier van
fotograferen als door de sympathiek door Peter de Ruiter zelf geschreven
teksten een persoonlijke noot.”


Beste reisverhaal
Bij de reisverhalen gooide ´Mijn Mercedes is niet te koop´ van Jeroen van Bergeijk, uitgegeven door Augustus, de hoogste ogen. De auteur rijdt met zijn 16 jaar oude Mercedes van Nederland naar Ouagadougou in Burkina Faso om hem daar te verkopen. Dankzij de combinatie van grondig onderzoek en een bijna terloopse schrijftrant is het verslag meer dan een reisverhaal. Van Bergeijk is journalist en dat merk je.

Beste kaart
De beste kaart komt uit de ANWB 1:50000 serie, te weten de ANWB/VVV fietskaart Walcheren/Zuid-Beveland/West-Brabant. De kaart werd net als de hele serie gemaakt in samenwerking met de Topografische Dienst. Met de ingetekende fietspaden en ANWB paddestoelen is hij zeer geschikt om zelf routes te maken. En voor een bui hoeft de gebruiker niet bang te zijn want de kaart is scheur- en watervast.

Alle boeken en de hele serie kaarten natuurlijk te vinden bij de reisboekhandel