Reisboekhandels kiezen beste reisboeken

Ronde van Gallië in de prijzen
De Nederlandse reisboekhandels kozen de Ronde van Gallië van Jeroen Thijssen tot de beste reisgids van 2010. “De verborgen Ordening” van Alfred van Cleef was het beste reisverhaal en in de categorie reisfotoboeken won “Noorderzon” van Rob en Nienke Peters. Nieuw was de keuze van het grappigste reisboek. De eerste winnaar is “Baasje mag ik mee?” van Sylvia Keppel en Anton Dijkgraaf. De beste kaart was volgens de jury de wandelkaart Midden-Veluwe van Trage Paden.

De Nederlandse reisboekhandels zetten elk jaar alle verschenen reisboeken en kaarten op een rijtje en kiezen de beste. Daarmee willen ze de Nederlandse schrijvers, fotografen, illustratoren en uitgevers die er uit springen qua kwaliteit of originaliteit een steuntje in de rug geven. In reisgidsenland is het vooral Engels wat de klok slaat en verder zijn er een hoop Duitse series. Bovendien zijn Nederlandstalige Reisgidsen vaak vertalingen. Met de origineel in het Nederlands geschreven gidsen blijft een Nederlandse kijk op de wereld gehandhaafd Ankie Szlapka van Geografische Boekhandel Pied à Terre was dit jaar de voorzitter van de reisboekhandel jury. Er zijn vijf categorieën: beste reisgids, beste reisverhaal, beste fotoboek, beste kaart en dit jaar voor het eerst: grappigste reisboek.

Beste reisgids 2010: De ronde van Gallië -Jeroen Thijssen
De gids die verwijst naar het gelijknamige stripboek van de legendarische geestelijke vaders van Asterix en Obelix: Uderzo en Goscinny, is een must voor Frankrijkliefhebbers en smulpapen. In de Tour de France van de striphelden uit de Romeinse tijd door het toenmalige Gallië verzamelen ze negen streekspecialiteiten. Jeroen Thijssen drukt hun voetsporen en vergelijkt het Gallië van toen met het Frankrijk van nu. Wat speelde zich af in de Romeinse tijd en wat vind je nog terug van de Romeinen, hun leven en hun eten? Daarmee is het zowel een historisch reisverslag, een culinaire ontdekkingstocht als een persoonlijk avontuur. De geuren van de geproefde hammen, worsten, kazen en wijnen stijgen op uit de bladzijden. Een gang naar de koelkast en het wijnrek is onontkoombaar net als de neiging meteen af te reizen.

Beste fotoboek 2010: Noorderzon – Rob en Nienke Peters
Rob en Nienke nemen de lezer door prachtige foto’s en puntige teksten mee langs de fascinerende kust van de Noorse Lofoten eilanden. De meeste bezoekers van Noorwegen blijven in het zuiden, maar de echte Noorwegen liefhebbers weten : het wordt pas echt mooi boven Bergen. De noordelijke kusten en wateren zijn nog nauwelijks ontdekt. Rob en Nienke voeren als relatief onervaren zeilers naar de Lofoten, de bakermat van de stokvis. Met humor en zelfspot schrijven ze over hun zeilervaringen, contacten met de zogenaamde stugge Noren, het weerbarstige Noorse landschap en het weer.

Beste reisverhaal 2010: De verborgen ordening – Alfred van Cleef
Het doel van Alfred van Cleef was het volgen van de nulmeridiaan die van de Noordpool naar Antarctica loopt: op de globe is dat van boven naar beneden dwars over de aarde. De denkbeeldige lijn loopt over zeeën en door acht landen: Engeland, Frankrijk, Spanje, Algerije, Mali, Burkina Faso, Togo en Ghana. Alfred reisde langs deze onzichtbare lijn tussen de polen die dagelijks voor miljarden mensen een baken is bij de bepaling van plaats en tijd. Het is ook een lijn, waarvan tienduizenden Afrikaanse immigranten en vluchtelingen denken dat het een geluksroute is. Tijdens zijn reis klom de schrijver over tuinhekjes en bergtoppen, stak rivieren over en doorkruiste afgelegen dorpjes, industriestreken en onbewoonde gebieden. Zo reeg hij de werelden en culturen aaneen van een ordening die altijd en overal bepalend is.
Grappigste reisboek 2010: Baasje mag ik mee? – Sylvia Keppel en Anton Dijkgraaf
St. Tropez. Parijs. Milaan. New York. Las Vegas… Yorkshire terriër Snoop reist met zijn baasjes fotograaf Anton Dijkgraaf en journaliste Sylvia Keppel de hele wereld over. En… hoe luxer, hoe beter! Snoop doet in het boek een fotogeniek verslag welke bijzondere en mondaine plaatsen al dan niet hondvriendelijk zijn. Bovendien laat de held aan de hand van prachtige foto’s zien wat elke stad te bieden heeft. Hilarisch is het overzicht van de beste en hipste honden-hotspots per stad. Ook aan avontuur is er geen gebrek: Snoop is te gast bij Hans Klok, slaapt tussen het Egyptische katoen, flaneert over La Croisette, mengt zich tussen de miljonairs en geniet in de beachclubs op Ibiza. De kleine terriër hopt van stad naar stad en doet alle places to be aan: Saint Tropez, Cannes, Los Angeles, Las Vegas, New York, Venetië, Ibiza, Lissabon, Madeira, Milaan, Biarritz, Parijs, Wenen, Monaco, Bordeaux, Zermatt en Barcelona. Hoezo een hondenleven?

Beste kaart 2010: Wandelkaart Midden Veluwe 1:25 000-Trage Paden
De wandelkaarten van Trage Paden kunnen zich meten met buitenlandse toppers als Ordnance survey en de Zwitserse wandelkaarten. De hoogwaardige cartografie van de Topografische Dienst is integraal overgenomen en de bestaande lange afstandswandelpaden, verbindingsroutes en rondwandelingen zijn ingetekend. Helemaal van deze tijd is dat van de verbindingsroutes en rondwandelingen via de site www.tragepaden.nl gratis GPS-tracks beschikbaar zijn. Last but not least zijn de kaarten van water- en scheurvast materiaal, het grootste deel van het jaar geen overbodige luxe in ons land. Ze zijn aan beide zijden bedrukt en bestrijken een gebied van 25 x 25 km, een flink stuk voor een wandelkaart. Vanwege deze kwaliteiten gaat de prijs naar de kaart van Midden-Veluwe; de ook dit jaar verschenen kaarten van de Achterhoek en de Utrechtse Heuvelrug doen er niet voor onder. Maar ja, er kan maar één kaart winnen !