Reisboekhandels kiezen beste reisfotoboek

Afghanistan ongecensureerd
Beste Reisfotoboek
Afghanistan Ongecensureerd van fotograaf en schrijver Ton Koene is gekozen tot reisfotoboek van het jaar. Koene reisde samen met Volkskrant-correspondente Natalie Righton in 2010 en 2011 door Afghanistan te reizen en deed daarvan fotografisch verslag.

Onbeschermd
Twee keer reisde hij ‘embedded’, onder bescherming van Nederlandse militairen, twee keer onbeschermd. Met eigen tolken en in een aftandse Toyota Corolla, om zo weinig mogelijk op te vallen.

Prachtig fotowerk
De jury prijst het prachtige fotowerk, dat onder moeilijke, risicovolle omstandigheden tot stand kwam: Afghaanse politiemannen in opleiding, vrouwen in boerka, schooltjes, marktkooplui, moellahs en Afghaanse bodybuilders. En natuurlijk ook van Nederlandse mariniers die als de avond valt, rusten op veldbedjes in de open lucht in de beschutting van hun pantservoertuig. De begeleidende tekst is volgens de jury mooi van eenvoud: ‘Geen sensatie, geen barok taalgebruik. Bijna droog wordt de situatie beschreven en ontleedt. De lezer mag zelf zijn mening vormen. Een onmisbaar boek’.

Informatie
Beste reisfotoboek van het jaar 2011
Afghanistan ongecensureerd
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789047704157, prijs € 29,50