Reisboekhandels kiezen beste reisgids

Kunstreisgids Rome ANWB

 

De Nederlandse reisboekhandels hebben de Kunstreisgids Rome van de ANWB uitgeroepen tot beste reisgids van 2011, beste reisfotoboek werd ‘Afghanistan ongecensureerd’. Daarnaast vielen nog drie andere reisproducties in de prijzen.

Elk jaar houden de Nederlandse reisboekhandels de uitgekomen reisboeken tegen het licht en kiezen de beste reisboeken van het jaar. Uitgevers en schrijvers die zich door originaliteit of kwaliteit hebben onderscheiden geven ze daarmee een pluim. De verkiezing 2011 gebeurde in vier categorieën: beste reisgids, beste landkaart, beste reisfotoboek en beste reisverhaal.

Meest begeerd
De ANWB Kunstreisgids Rome, die de meest begeerde titel kreeg, werd geschreven door Hans Joachim Fischer en maakt deel uit van een serie kunstreisgidsen, die de ANWB in april 2011 lanceerde. Het zijn reisgidsen voor gevorderden en de jury prijst daarom de uitgever voor de durf om zo’n serie uit te brengen.

Andere delen
Er zijn inmiddels naast Rome nog vier andere delen verschenen: Toscane, Sicilië, Rusland, en een erg mooie kunstreisgids van Israël en de Palestijnse gebieden.

 

Diepgang en detail
‘In een tijd waarin uitgevers van reisgidsen de tekst juist steeds meer opbreken in kleine hapklare brokjes, doen deze kunstreisgidsen precies het tegenovergestelde. Ze brengen meer diepgang en meer detail, maar daardoor wel voor een beperktere doelgroep’, aldus de jury. ‘We hopen als reisboekhandelaren dat de serie in de toekomst gestaag mag groeien. Want dat zou mooi zijn: een kunstreisgids ook van Parijs bijvoorbeeld, of van Berlijn’.

Praktische zaken
Naast alle culturele rijkdom is er in de kunstreisgidsen ook aandacht voor meer praktische zaken als openingstijden en tips voor restaurants. ‘Het zijn erg mooi uitgegeven boeken, met mooie kleurenfoto’s en tekeningen, perfecte plattegronden in kleur, in een compact gebonden boek. Om vóóraf te lezen en inspiratie op te doen, te gebruiken op reis en in de kast te zetten als naslagwerk’.

Informatie:
Beste reisgids van het jaar 2011
ANWB kunstreisgids Rome
Auteur: Heinz-Joachim Fischer, vertaling en bewerking: Hans Hoogendoorn
ISBN 9789018032647, prijs € 29,95