Reisboekhandels kiezen de beste reisboeken

Beste reisgids 2008 Capitool Natuurgids: ‘Parels van Staatsbosbeheer’ Beste reisfotoboek 2008 ‘Desert Songs’ van Arita Baaijens Beste reisverhaal 2008 ‘Ik wandel dus ik besta’ van Joyce Roodnat

Reisboekhandels kiezen de beste reisboeken van 2008
De gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland hebben de Capitool Natuurgids: ‘Parels van Staatsbosbeheer’ uitgeroepen tot de beste reisgids van 2008. In de categorie reisfotoboeken is ‘Desert Songs’ van Arita Baaijens de winnaar en ‘Ik wandel dus ik besta’ van Joyce Roodnat is het beste reisverhaal van 2008.

De reisboekhandels van Nederland houden jaarlijks de uitgekomen reisboeken tegen het licht en kiezen de beste reisboeken van het jaar. Hiermee geven ze de Nederlandse uitgevers en Nederlandse schrijvers die zich door originaliteit of kwaliteit hebben onderscheiden, een pluim.

Stimulans
Thijs Buiting, voorzitter van de Groep Reisboekhandels: ”De meeste reisboeken die in Nederland verschijnen zijn vertalingen van boeken uit het Engels of het Duits. We proberen met deze verkiezing te stimuleren dat Nederlandse schrijvers, uitgevers, illustratoren, kaartenmakers en fotografen ook zelf reisboeken blijven ontwikkelen. Zo behouden we tussen al de buitenlandse titels in de reisboekhandel ook reisboeken die de wereld zien door een Nederlandse bril”.

Jury
De reisboekhandelsjury werd dit jaar voorgezeten door Harry Berg van Stanley & Livingstone in Den Haag. Er zijn drie categorieën: beste reisgids, beste reisfotoboek en beste reisverhaal.
Beste Reisgids 2008: 

CAPITOOL NATUURGIDS-PARELS VAN STAATSBOSBEHEER
”Inspirerende gids die uitnodigt om naar buiten te gaan om de landschappen en monumenten van Nederland zelf te ontdekken.”Perfecte combinatie
De jury: ‘Deze gids heeft de perfecte combinatie gevonden tussen bruikbaarheid als reisgids, complete inhoud en toegankelijke vormgeving. De gids beschrijft zestig  bijzondere plekken door heel Nederland. Ze staan allemaal onder de hoede van Staatsbosbeheer en zijn stuk voor stuk toegankelijk voor het publiek. Staatsbosbeheer bestaat sinds 1899 en beheert belangrijke landschappen en monumenten’.

Vestingwerken
‘Het Kootwijkerzand, de Weerribben en de Biesbosch zijn misschien de meest bekende, maar ook veel vestingwerken zoals de Hollandse waterlinie en de Staats-Spaanse linies in Zeeuws-Vlaanderen vallen onder de hoede van Staatsbosbeheer. Ook grote delen van de stroomgebieden van rivieren en beken zijn beschermd evenals statige landhuizen en kloosters en complete oude polders’.

Beproefde manier
Deze Capitoolgids beschrijft niet alleen wat je er kunt zien en doen, maar wijst ook op de sporen in het landschap die verwijzen naar gebruik van het land in vroeger tijden. Dit alles op de beproefde ‘Capitool manier’ Een prima navigatie in de gids door het kleurgebruik, korte bondige teksten, duidelijke kaartjes, veel foto’s en dan natuurlijk de ronduit prachtige tekeningen.’

Informatie
Capitool natuurgids – Parels van staatsbosbeheer
Geschreven door Harry Bunk en Laurens Keff  €24,90 Uitgeverij van Reemst – Houten.

Beste reisfotoboek 2008:
DESERT SONGS – ARITA BAAIJENS
`Een boek als een waardig monument na 20 jaar woestijnreizen’

Arita Baaijens raakte door toeval gefascineerd door de woestijn. Ze gaf haar baan op en kocht kamelen waarmee ze elke winter door Egypte en de Soedan trok. Maar hoe sterk ben je als je nergens op terug kunt vallen? Waar liggen je grenzen? Wie kun je vertrouwen en wie niet?

Persoonlijk verslag
De jury:`Desert Songs is een heel persoonlijk verslag van de bijzondere woestijnreizen van Arita Baaijens. In de foto’s en de verhalen komt de eenzaamheid van de woestijn naar voren. Maar ook de weidse schoonheid en het eeuwigheidgevoel onder de sterren.

Bijzonder vrouw
Dat Arita een bijzondere vrouw is, dat wisten we al, dat ze bijzondere reizen maakte en daarover schreef natuurlijk ook, maar dat ze zulke prachtige foto’s maakte was voor ons nieuw.

Waar monument
De uitgever heeft door de zorgvuldige en stijlvolle vormgeving dit boek tot een waar monument gemaakt.  De korte portretten in het boek van woestijnreizigers uit vroeger tijden zoals Wilfred Thesiger,  Alexandrine Tinne en Rosita Forbes zetten Arita’s reizen in perspectief. Dit is echt een boek dat over 100 jaar nog gezocht zal worden door nieuwe woestijn verliefden.

Informatie
Arita Baaijens – Desert songs, Een ontdekkingsreizigster in Egypte en Soedan. € 29,95, Veenman Publishers

Beste Reisverhaal 2008:
IK WANDEL DUS IK BESTA – JOYCE ROODNAT
‘ Een wandelaar maakt altijd wat mee’

Nee, geen reis met woeste ontberingen, dit keer. Geen reis in onontdekte gebieden in verre streken. Nee, Joyce Roodnat loopt gewoon bekende wandelroutes in Nederland en doet daar wekelijks verslag van in NRC handelsblad.

Eenvoudige bundeling
De jury: ‘Ik wandel dus ik besta’ is een eenvoudige bundeling van deze korte verslagen in een eenvoudig  boek. Waarom we het toch als reisverhaal van het jaar hebben gekozen is, omdat Joyce onze kijk op het wandelen heeft veranderd.

Wat een prachtige poëzie. Wat een mooie landschaps-beschrijvingen, wat een heerlijke menselijk observaties. Op haar bondige terloopse manier, schetst ze beter dan wie ook voor haar, precies dát wat wandelen zo leuk maakt.

Alle zintuigen
Ze gebruikt daarbij al haar zintuigen en gebruikt haar associatieve woordenschat tot net op de grens van de dichterlijkheid. Ze kijkt naar de weerspiegeling van de lucht in de plassen op het asfalt en schrijft :  ‘In de plassen weerkaatst licht en aan de hemel breekt het blauw de vliezen’.

Ze vindt dat in een landschap met kassen een kerktoren niet van steen hoort te zijn, maar van glas en als ze even later de zee ziet schrijft ze  ‘De zee heeft een blauwspoeling en draagt witte krulspelden’.  Van ons mag Joyce doorgaan met wandelen en schrijven tot ze honderd is.

Informatie
Joyce Roodnat – Ik wandel dus ik besta  € 14,95, Prometheus

Beste reisgids 2008 Capitool Natuurgids: ‘Parels van Staatsbosbeheer’ Beste reisfotoboek 2008 ‘Desert Songs’ van Arita Baaijens Beste reisverhaal 2008 ‘Ik wandel dus ik besta’ van Joyce Roodnat