Stedengids Brussel in stripvorm

Het moet niet gekker worden

 

Hoewel het nog af en toe flink koud is, zit het voorjaar onmiskenbaar in de lucht. De wintersportvakanties lopen op hun laatste benen en het wordt weer tijd voor stedentrips. Er is nu een bijzondere serie wandelgidsen voor steden.. in stripvorm.  Ze worden in het Frans uitgegeven door Lonely Planet. Eén titel (Brussel) is inmiddels in het Nederlands vertaald.
 Als stripalbumland bij uitstek is het allesbehalve vreemd dat de eerste stedenreisgids in stripvorm in België verscheen. Stripuitgever Casterman sloeg de handen daartoe ineen met Lonely Planet.  Reisboekhandelaar Ankie Szlapka van Geografische boekhandel Pied à Terre in Amsterdam, is razend enthousiast: “Wat een ontzettend leuke en originele serie. In de stedengidsen treden de stripmakers en hun tekenaars als gids op. Ze nemen je mee langs alle topattracties maar je struint ook door onbekende wijken.” Volgens Ankie worden de gidsen collectors items net als de albums van Kuifje.
Van Brussel tot New York
Stripuitgever Casterman heeft in samenwerking met Lonely Planet tot nu toe zeven titels uitgebracht. Na Brussel volgden stripwandelgidsen over Venetië, Rome, Berlijn, Marrakech, Florence en New York. Zo wandel je door Venetië in het spoor van de occulte stripfiguur Corto Maltese. De gids New York is gemaakt door Miles Hyman en Vincent Rea.  Miles Hyman tekent voor de originele illustraties van onbekende plekken in Manhattan, cottages langs de Hudson en Queens met zijn etnische diversiteit. In Marrakech dwaal je door de geheimzinnige souks om uit te komen in een delicate hammam of een verassende patio en in Florence nemen de auteurs je mee door renaissancestegen en paleizen aan de oevers van de Arno met een lunchpauze in een verborgen trattoria. Helaas zijn al deze titels, op Brussel na, alleen in het Frans, Italiaans en Spaans verkrijgbaar. In september verschijnt Berlijn in het Nederlands. Tot grote frustratie van Ankie gaat Lonely Planet de gidsen vooralsnog niet in het Engels vertalen. Ze gelooft echter zo in de serie dat ook alle Franse titels in de schappen van Geografische Boekhandel  Pied à Terre staan.
Passie voor Brussel
De gids van Brussel, ”Brussel  Routes”, is al in het Nederlands verkrijgbaar.
Voor de illustraties put kunstenaar/tekenaar François Schuiten rijkelijk uit zijn archieven: hij heeft  altijd een grote passie voor de Belgische hoofdstad aan de dag heeft gelegd. De teksten zijn van  Christine Coste. De voor de hand liggende toeristische attracties zoals het Atomium en Manneken Pis worden afgewisseld met onbekende stadsdelen zoals de gerenoveerde buurt rond Tour & Taxis.